Vánoční pečení je v plném proudu a vy jistě čas od času potřebujete vanilkový, skořicový, nebo dokonce levandulový cukr. Kupovat hotové cukry v sáčcích je celkem drahé (v porovnání s tím, když si je vyrobíte doma) a navíc jsou plné chemických látek – vanilkový cukr obvykle není vyroben z pravé vanilky, ale z ethylvanilinu. Vyrobte si kvalitní ochucené cukry s námi!

Skořicový cukr

Skořicový cukr

Zřejmě nejjednodušší je vyrobit si doma skořicový cukr. Stačí kvalitní cukr smíchat s mletou skořicí v poměru 9:1. Suroviny důkladně promíchejte a uzavřete v čisté skleněné nádobě s pevným uzávěrem.

Vanilkový cukr

Na vanilkový cukr použijte nejlépe třtinový cukr jako základ a 1 vanilkový lusk. Asi 200 g třtinového cukru dejte do skleněné nádoby, přidejte vnitřek vanilkového lusku a nakonec můžete přidat i prázdný vanilkový lusk. Cukr důkladně promíchejte nebo protřepejte. Výhodou takového postupu je, že můžete cukr i průběžně přisypávat. A jakmile se vám zdá vanilkové aroma příliš slabé, přidáte zase jen další nový vanilkový lusk.

Levandulový cukr

Levandulový cukr

Na levandulový cukr se také nejlépe hodí třtinový cukr a levandule raději sušená než čerstvá. Čerstvá by mohla vnést do cukru vlhkost a cukr by se znehodnotil. Aby byl levandulový cukr dokonale promíchaný, nejlepším způsobem jeho výroby je nasypat cukr i suché květy levandule do mixéru nebo mlýnku na kávu a rozmixovat či rozemlít. Cukr pak skladujte v temnu v uzavřené skleněné nádobě. A kromě vánočního cukroví jej můžete v ozdobné sklenici také darovat jako vánoční dárek.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na