Zdroj foto: envato

Jednu věc mohu říci s jistotou – snad všechny děti zbožňují sladkosti! V dnešním článku vám přináším recept, jak vykouzlit domácí banánové cookies, pro které vás vaše ratolesti budou jistě zbožňovat.

Nejenže se kupované cukrovinky docela prodraží, ale také nebývají zrovna dvakrát zdravé. Domácí výrobky mají zkrátka jednu nespornou výhodu a to, že o jejich složení máte dokonalý přehled a rozhodujete si o něm samy. Mnoho žen má v sobě zažitou mylnou představu, že vyrobit perfektní domácí sušenky není snadné a stráví nad tím celé odpoledne. Opak je však pravdou. Je to levné, rychlé a snadné! Přesvědčte se o tom samy.

Na domácí banánové sušenky budete potřebovat:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • ¾ šálku celozrnné mouky (kupříkladu špaldová)
  • 2 čajové lžička prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • ½ šálku rozmačkaného banánu (to je asi jeden velký zralý banán)
  • 2 lžíce panenského kokosového oleje (v pokojové teplotě)
  • 1 větší vejce
  • ¼ šálku třtinového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • ¾ šálku hořké čokolády (s obsahem alespoň 70 % kakaa)
Zdroj foto: envato                  banánové cookies

Postup krok za krokem:

1. Připravíme si plech a vyložíme jej pečícím papírem.

2. Do středně velké misky vysypeme ovesné vločky, celozrnnou mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl a pečlivě je spolu promícháme.

3. Ve velké míse rozmačkáme či rozmixujeme banán a přidáme kokosový olej, vejce, třtinový cukr a vanilkový extrakt. Poté do této tekuté směsi přidáme již připravenou sypkou směs a důkladně promícháme.

4. Čokoládu pokrájíme na malé kostičky a přimícháme do těsta.

5. Nyní už můžeme z těsta tvarovat sušenky. Nejlepší je vytvořit si kuličku a tu opravdu jen velmi lehounce zatlačit.

6. Tip: Vytvarované sušenky dejte před pečením ještě do lednice. Díky tomu se těsto zpevní a bude držet tvar. V troubě se poté nebudou mít šanci roztéct.

7. Sušenky pečeme v předehřáté troubě na 180° C asi 10-15 minut.

Sušenkové vychytávky

1. Těsto před pečením vždy dejte vychladit do lednice, bude se vám s ním lépe pracovat a finální výsledek bude také o moc estetičtější.

2. Jestliže máte nějaké osvědčené základové těsto na sušenky, můžete ho obměňovat podle chuti (místo čokolády oříšky, místo banánu brusinky atd.) a pokaždé vytvoříte jinou dobrotu

3. Pokud chcete dosáhnout co nejzdravější varianty sušenek, tak úplně vynechte cukr a nahraďte ho něčím sladkým a zdravějším (v tomto případě místo cukru dát pouze banán apod.)

4. Mlsání nerovná se nezdravé! Když budou děti stále jíst kupované přeslazené tyčinky, tak to pro ně samozřejmě dobré není, ale domácí sušenky se správným složení klidně mohou spolu s kvalitním bílým jogurtem a trochou ovoce tvořit zdravou svačinu.

5. Chcete darovat dítku originální a osobní dárek, který vážně potěší? Naaranžujte sušenky do skleněné dózy, ozdobte ji, přihoďte parádní mašli a unikátní dáreček je na světě.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno