Také si stále lámete hlavu s tím, jak to udělat, aby dort byl patřičně vysoký, a nakonec vám z každého piškotového korpusu vznikne placka? Tak odteď už se vám dort vždycky podaří.

Základem je správný poměr surovin

Na piškotový korpus (kulatý) budete potřebovat:

  • 5 oddělených vajec,
  • 200 g cukru krupice,
  • 10 lžic horké vody,
  • 300 g polohrubé mouky,
  • špetku soli,
  • tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy.

Následuje správný postup

Nejprve ušlehejte žloutky s cukrem a ke konci šlehání přidejte 10 lžic horké vody – pozor pěna docela nabyde. Zvlášť ušlehejte bílky se špetkou soli. Část sněhu z bílků lehce vmíchejte do žloutkové pěny. Potom na pěnu navrstvěte polohrubou mouku a zlehka zamíchejte. Nakonec zamíchejte zbytek sněhu. Formu na dort vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Opatrně vlijte těsto a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.

A teď ještě ty fígle

  1. Část sněhu se musí zamíchat do žloutkové pěny ještě před moukou, aby těsto už neklesalo.
  2. S těstem se nesmí bouchnout – a to ani když jej dáváte do trouby, ani když jej z trouby vyjímáte.
  3. Piškotové těsto nesnáší prudké změny teplot – tj. dejte ho do předehřáté trouby a nechte ho vychladnout nejlépe v troubě, kterou vypnete, nebo kdekoliv, kde bude pomalu klesat teplota.

S těmito radami zůstane váš korpus po upečení stejně vysoký, jako když jste jej nalili do formy!

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno