Také si stále lámete hlavu s tím, jak to udělat, aby dort byl patřičně vysoký, a nakonec vám z každého piškotového korpusu vznikne placka? Tak odteď už se vám dort vždycky podaří.

Základem je správný poměr surovin

Na piškotový korpus (kulatý) budete potřebovat:

  • 5 oddělených vajec,
  • 200 g cukru krupice,
  • 10 lžic horké vody,
  • 300 g polohrubé mouky,
  • špetku soli,
  • tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy.

Následuje správný postup

Nejprve ušlehejte žloutky s cukrem a ke konci šlehání přidejte 10 lžic horké vody – pozor pěna docela nabyde. Zvlášť ušlehejte bílky se špetkou soli. Část sněhu z bílků lehce vmíchejte do žloutkové pěny. Potom na pěnu navrstvěte polohrubou mouku a zlehka zamíchejte. Nakonec zamíchejte zbytek sněhu. Formu na dort vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Opatrně vlijte těsto a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.

A teď ještě ty fígle

  1. Část sněhu se musí zamíchat do žloutkové pěny ještě před moukou, aby těsto už neklesalo.
  2. S těstem se nesmí bouchnout – a to ani když jej dáváte do trouby, ani když jej z trouby vyjímáte.
  3. Piškotové těsto nesnáší prudké změny teplot – tj. dejte ho do předehřáté trouby a nechte ho vychladnout nejlépe v troubě, kterou vypnete, nebo kdekoliv, kde bude pomalu klesat teplota.

S těmito radami zůstane váš korpus po upečení stejně vysoký, jako když jste jej nalili do formy!

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na