Pomalu přichází čas, kdy vychlazené nápoje měníme za teplé a voňavé čaje. Pečený čaj nejen výborně chutná, ale i krásně voní. Domácí výroba je překvapivě jednoduchá. Zužitkujete přebytky ze zahrádky a víte, co do čaje dáváte. Je jen na vás, jaké ovoce si do čaje dáte. Po vypití čaje můžete ovoce z hrníčku sníst. Je to i výborný tip na dárek.

Je jen na vás a vaší fantazii, jak bude čaj vypadat. Je však několik věcí, které byste měli vědět.

  • Větší ovoce (hrušky, jablka…) pokrájejte na menší kousky. Malé ovoce (rybíz, maliny, borůvky, ostružiny…) dejte do čaje jen tak.
  • Vynechte banány, v troubě zčernají a v čaji nechutnají úplně dobře.
  • Citron zbavte kůry, jinak čaj bude nahořklý.
  • Experimentujte, ale s rozumem. Nepřežeňte kombinace ovoce. Občas v jednoduchosti je krása.
  • Cukr je nezbytný, slouží jako konzervant
  • Pokud budete dávat třtinový cukr, počítejte s tím, že čaj bude tmavě zbarvený.
  • Poměr cukru a ovoce by měl být zhruba 1:2.
  • Pokud chcete udělat dospělou verzi, přidejte po upečení rum, griotku nebo jakýkoliv likér dle vaší chuti.
  • Je vhodné, aby část z vašeho vybraného ovoce byla kyselejší, čaj tak nebude příliš sladký.

Postup:

Připravte si pekáček nebo zapékací nádobu a sklenice. Předehřejte si troubu na 2200 C.

Připravte si ovoce, větší druhy nakrájejte na kousky. Přidejte citron, zasypte cukrem. Přidejte koření (hřebíček, anýz, badyán, skořice).

Nádobu přikryjte (víko, alobal) a nechte péct 30 minut, sundejte poklop a pečte dalších 15 minut. Během celé doby ovoce kontrolujte a asi 3-4x promíchejte.

Horkou směs vlijte do připravených sklenic a otočte dnem vzhůru. Až vychladnou, otočte dnem dolů. Skladujte v chladu.

Příprava:

Dejte 3-4 lžičky do hrníčku a zalijte horkou vodou. Můžete buď scedit, nebo ovoce ponechat a sníst.

Více článků najdete na portálu mamci.cz 

 

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na