Metabolický syndrom: O metabolickém syndromu většinou mluvíme v souvislosti s možným výskytem nejen cukrovky, ale i řady jiných civilizačních chorob. Jde vlastně o sérii rizikových faktorů, které mají za následek vážné zdravotní problémy, a které člověku ubírají nejen délku života, ale také jeho kvalitu.
Jak se metabolický syndrom projevuje?
Metabolický syndrom má tři hlavní příznaky, při jejichž „splnění“ se člověk automaticky zařadí do škatulky rizikového pacienta. Jde o tzv. abdominální obezitu, o hypertenzi a o vysokou hladinu cholesterolu. Abdominální obezita je nárůst tukové tkáně v oblasti břicha. U mužů se riziková hodnota projevuje nad 90 cm okolo pasu, u žen je hraniční nad 85 cm. Tento stav souvisí s obezitou a především typem postavy. Tělesné proporce každého člověka jsou jiné, přibírá-li a v jeho stravě je více živočišných tuků, nezdravých a kořeněných jídel s minimem pohybové aktivity, tuk se začíná ukládat. U někoho v oblasti boků, u jiného v oblasti zadečku a jiný má problém s ukládáním tuku na břiše. V jeho případě jde tedy o tzv. „typ jablko“, laicky – takový člověk má nejvíce tuku právě okolo pasu, což může vyústit až v abdominální obezitu.
Druhým, již zmíněným, nebezpečným příznakem je hypertenze, tedy vysoký krevní tlak. O hypertenzi mluvíme tehdy, pokud se hodnoty tlaku několikrát po sobě měří v limitech okolo 140/90 a více. Zvýšený tlak může souviset s nadmírou stresu, s nevhodnou životosprávou, ale také s onemocněním ledvin. Je nutné proto zjistit pravou příčinu problému a podle lékařských doporučení zajistit optimální hodnotu tlaku. Aby vaše tělo nebylo zbytečně vystaveno civilizační zátěži.
Co se týče cholesterolu, mnoho lidí se domnívá, že existuje pouze jeden druh, a proto se snaží, což je jedině dobře, zařadit do jídelníčku co nejvíce rostlinných tuků, vyhnout se tučnému jídlu a potravinám, které obsahují velké množství nebezpečného cholesterolu. Jenže, cholesterol je dvojího typu. Jeden je „hodný“, jde o tzv. HDL, který chrání cévy a transportuje se do jater. A potom je ten „zlý“, čili LDL, který se transportuje do cév, kde se ukládá a způsobuje právě jeho zvýšenou hladinu.
Špatná životospráva stojí za většinou problémů
Jak sami vidíte, všechny projevy plynou většinou z nesprávné životosprávy a nevhodné skladby potravin. Metabolický syndrom často vede ke zvýšené hladině glykémie, jejíž hodnota by u zdravého člověka měla běžně být v rozmezí od 3,5 do 5,5 mmol. V případě počínající cukrovky se hodnota glykémie po ránu pohybuje okolo 6,1 až 6,2 mmol, což je poměrně vysoká hladina. Tento stav se dá ještě mnohdy zvládnout dietou a nastolením řádné a zdravé životosprávy. Tedy, naprosté vyloučení tučných potravin, dostatečná pohybová aktivita, snížení nadváhy a podpora psychické pohody.
Někdy taková opatření pomohou, jindy ne. Pokud se i přes snahu pacienta nedaří zajistit nižší hodnoty obávaného cholesterolu, je na řadě návštěva lékaře, který většinou pomůže a jeho doporučení dokáží hladinu hodnot snížit.
Metabolický syndrom vede k cukrovce II. typu
Možná jste se domnívali, že diabetes mellitus, tedy laicky cukrovka, je pouze jedna. Ale existují dva typy. Primární diabetes bývá vrozený. Tedy takový, se kterým se člověk již narodí a nedá se s ním příliš mnoho dělat. Již od dětství je nutné tělo dávkovat odměřenou hladinou inzulínu, aby fingovalo tak, jak má.
Pokud však hovoříme o druhém typu cukrovky, tedy o diabetes mellitus II.typu, jde o situaci, která vzniká u dříve úplně zdravého člověka. Postupem času, vlivem nesprávné životosprávy, však dochází ke změnám a tvorbě civilizačního typu, který je nebezpečnější, jelikož dotyčného ohrožuje na životě. Bývá předzvěstí pro infarkt myokardu, ischemickou chorobu dolních končetin či mozkovou příhodu. Navíc spolu s obezitou a již zmíněnou nevhodnou skladnou potravy si pacient “zadělává“ na velký problém, co se jeho kvality života týče.
Pokud se zaměříte na kvalitu jídla a na správnou životosprávu, tělo se vám odvděčí. A můžete si být jistí, že „malé dary“ to zrovna nebudou.
Více článků najdete na portálu mamci.cz