Tento recept se také nazývá svatební kuře, protože se často vařil na svatebních hostinách. Zejména těch večerních, kde na pekáče s touto dobrůtkou, byla radost pohledět. Můžete si jej ale klidně upéct, kdykoliv na něj budete mít chuť.
Co budete potřebovat
Na 4 porce si připravte:
- 1 celé kuře nebo 4 větší kuřecí stehna,
- 4 velké nebo 8 menších cibulí,
- sůl,
- máslo,
- chléb k podávání.
Postup
Nejprve oloupejte cibuli a nakrájejte ji na proužky, těmi poklaďte ve vyšší vrstvě větší pekáč. Na cibuli rovnoměrně naskládejte omyté a osolené rozporcované kuře nebo kuřecí stehna. Na každou porci kuřete dejte plátek másla. Pečte pomalu v předehřáté troubě na 100 °C cca 4 hodiny. Podle potřeby podlévejte vodou, popř. přelévejte maso výpekem. Ke konci pečení odkryjte víko pekáče, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte, aby kůžička byla pěkně křupavá.
Servírujte takto: na krajíc chleba poklaďte upečenou cibuli a na ni kuřecí stehno a přelijte výpekem.
TIP 1: Chcete-li ještě výraznější chuť, přidejte k pečenému masu oblíbenou bylinku – hodí se šalvěj, bazalka, tymián i rozmarýn.
TIP 2: Pro sytější oběd či večeři můžeme podávat i s pečenými brambory, těstovinami nebo rýží.
Více článků najdete na portálu mamci.cz