Tento recept se také nazývá svatební kuře, protože se často vařil na svatebních hostinách, zejména těch večerních – pro přátele. Můžete si jej ale klidně upéct, kdykoliv na něj budete mít chuť.

Co budete potřebovat

Na 4 porce si připravte:

  • 1 celé kuře nebo 4 větší kuřecí stehna,
  • 4 velké nebo 8 menších cibulí,
  • sůl,
  • máslo,
  • chléb k podávání.

Postup

Nejprve oloupejte cibuli a nakrájejte ji na proužky, těmi poklaďte ve vyšší vrstvě větší pekáč. Na cibuli rovnoměrně naskládejte omyté a osolené rozporcované kuře nebo kuřecí stehna. Na každou porci kuřete dejte plátek másla. Pečte pomalu v předehřáté troubě na 100 °C cca 4 hodiny. Podle potřeby podlévejte vodou, popř. přelévejte maso výpekem. Ke konci pečení odkryjte víko pekáče, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte, aby kůžička byla pěkně křupavá.

Servírujte takto: na krajíc chleba poklaďte upečenou cibuli a na ni kuřecí stehno a přelijte výpekem.

TIP 1: Chcete-li ještě výraznější chuť, přidejte k pečenému masu oblíbenou bylinku – hodí se šalvěj, bazalka, tymián i rozmarýn.

TIP 2: Pro sytější oběd či večeři můžeme podávat i s pečenými brambory, těstovinami nebo rýží.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na