Kampylobaktrióza je nemoc charakteristická průjmem, kterou nejčastěji můžeme chytit během letního grilování, když je maso málo propečené. Jak se projevuje a jaká je prevence? Něco vás možná překvapí.

Jak se nemoc projevuje

Kampylobakteriózu způsobuje bakterie Campylobacter, u nás nejčastěji Campylobacter jejuni, a projevuje se kromě průjmů také bolestmi břicha, nevolností, zvracením, křečemi v břiše, teplotou až horečkou. Pozor: zatímco akutní příznaky jsou přítomné od 2 do 7 dní, bakterie přežívá v zažívacím traktu člověka, a tedy i ve stolici ještě 6 týdnů po nákaze!

Zdroj foto: cs.wikipedia.org

Léčba

Léčba je stejná jako u běžného průjmu. Zejména se musí dodávat dostatek tekutin a minerálů, zavést dieta a posléze podávat probiotika. Nemocný nesmí do kolektivu (škola, školka, příměstské tábory aj.).

Prevence

Syrové maso ukládáme v lednici tak, aby nekontaminovalo hotové pokrmy. Grilované maso grilujeme raději déle než méně, kuřecí maso, kde jsou kosti, můžeme odřezat od kostí a dogrilovat samostatně. Tatarský biftek dětem vůbec nepodáváme! Při přípravě kuřecího masa si vždy umyjeme ruce, ale i prkénko, pracovní desku a další nástroje, které přišly s masem do styku. Uvádí se totiž, že téměř 100 % kuřecího masa je touto bakterií kontaminováno (teplem se samozřejmě jako jiné bakterie ničí). Zima jí nevadí, takže přežívá v pohodě v lednici. A pozor: důležitá je také dostatečná hygiena při použití WC, protože citlivější jedinci se mohou nakazit i touto cestou.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na