Kakaové řezy s Mascarpone je moučník efektní a přitom poměrně snadný. Velmi se hodí jako slavnostnější moučník do jídelníčku.

Co budete na cca 12 kousků potřebovat

Na těsto si připravte:

  • 4 vejce (oddělené bílky a žloutky),
  • 2 lžíce vlažné vody,
  • 120 g cukru,
  • špetka soli,
  • 75 g polohrubé mouky,
  • 75 g škrobové moučky,
  • 2 lžíce kakaa.

Na krém:

  • 200 g Mascarpone,
  • 200 ml smetany na šlehání,
  • 2 lžíce javorového sirupu,
  • 2 lžíce moučkového cukru (nebo domácího vanilkového cukru).

Ostatní:

  • moučkový cukr na posypání,
  • šlehačka k podávání,
  • lístek máty nebo meduňky na ozdobu.

Postup

Troubu předehřejeme na 200 °C. Nejprve si připravíme piškotové těsto. Žloutky oddělíme od bílků a ušleháme s dvěma lžícemi vody do pěny, potom postupně zašleháme 2/3 cukru. Odložíme stranou a ušleháme sníh z bílků a špetky soli, poté do sněhu zašleháme zbytek cukru. Asi 1/3 sněhu zašleháme do žloutkové pěny (je to z důvodu, aby těsto nekleslo). Potom zbývající sníh navrstvíme na žloutkovou pěnu a na něj přes sítko prosejeme mouku, škrobovou moučku a kakao. Opatrně a lehce vše promícháme. Těsto nalijeme na vyvýšený plech vyložený pečicím papírem (aby byl i částečně po stěnách). Uhladíme a pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. Po upečení necháme mírně zchladnout a i s pečicím papírem vyndáme, necháme zcela zchladnout.

Mezitím si připravíme krém. Mascarpone smícháme s javorovým sirupem a moučkovým (vanilkovým) cukrem, potom opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku. Plát těsta si podélně rozkrájíme na 3 stejně dlouhé části. První část potřeme polovinou krému, přiklopíme druhou částí, kterou rovněž potřeme zbývajícím krémem, a přiklopíme třetí částí. Lehce přimáčkneme a pocukrujeme moučkovým cukrem. Můžeme nechat vychladit v lednici.

Podáváme s kopečkem/nokem šlehačky ozdobené lístkem máty nebo meduňky.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na