Nejen na jogurt, ale na mléčné výrobky obecně existuje mnoho odlišných a rozporuplných názorů. Zatímco zastánci klasických směrů zdravého stravování tvrdí, že mléko, a výrobky z něj, jsou pro naše tělo nepostradatelným zdrojem vápníku a jiných vitamínů, vyznavatelé rostlinné stravy tomuto názoru oponují tím, že pro lidský druh není přirozené pít jakékoli jiné živočišné mléko než mateřské, a tudíž nám mléčné výrobky zcela logicky nedělají dobře. Jak to s tím jogurtem vlastně je?
Vyjmeme-li zdravotní stránku a podíváme-li se čistě na složení jogurtu, můžeme si všimnout, že obsahuje obrovské množství sacharidů. Nejedná se ovšem o cukr ve své běžné podobě, ale o cukr mléčný, který působí na naše tělo odlišně, než běžný rafinovaný. Navíc ho vyvažuje velké množství bílkovin, vápníku a jiných cenných látek. Obloukem byste se rozhodně měla vyhnout slazeným jogurtům, které pro naše tělo nejsou dobré.
Jedna porce jogurtu denně není zdravá pouze pro svůj vysoký obsah vápníku. Jogurt mimo jiné obsahuje bakterie, zvaná probiotika. Ty přirozeně ladí náš trávicí systém a posilují imunitu. Dále bylo dokázané, že pravidelná konzumace jogurtu má vliv na podobu naší postavy. Ty z nás, které ho konzumují pravidelně, mají menší šanci na to, že v pozdějším věku přiberou. V neposlední řadě jogurt také posiluje funkci našeho mozku a srdce, a tedy napomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Navíc působí příznivě proti depresi.
Je tedy jogurt (z běžného pohledu na stravování) zdravý? Rozhodně ano. Není potřeba se ho bát kvůli obsahu tuku. Vždy si ale vybírejte ty kvalitnější, nejlépe zrající v kelímku, a pokud si hlídáte kalorie, tak dejte přednost těm s nižším obsahem tuku.
Více článků najdete na portálu mamci.cz