Také se při pravidelných rodinných nákupech nestačíte divit, kolik utratíte? Míváte pocit, že jste toho nenakoupila tolik, ale přesto jste pořádně provětrala peněženku? Také máte dojem, že při současných cenách potravin nelze na jídle ušetřit? Rozhodně jde, jen to mnohdy vyžaduje trochu té časové investice. V dnešním článku vám přináším několik typů, jak ušetřit a přesto nejíst blafy!

Vařit, vařit, vařit!

Neustálé nakupování polotovarů se pěkně prodraží! Guláš z plechovky nebo bramborová kaše z prášku vám sice ušetří nějaký ten čas u ploty, ale peněženka zapláče. Pokud chcete skutečně ušetřit peníze, tak je lepší ten čas vaření věnovat. Navíc kvalita většiny polotovarů není nijak valná, protože použité suroviny se obvykle řadí mezi ty nejlevnější. Vařením tedy nejenže ušetříte, ale budete mít i jistotu, že se najíte kvalitně!

Připravte si jídelníček

Sestavte si jídelníček alespoň na celý týden a uvidíte, že i díky tomuto kroku ušetříte. Budete tak nějak vědět, co je potřeba na dané pokrmy nakoupit, sestavíte si seznam a vyvarujete se tak nakupování zbytečností. Důležité však je mít vůli a seznamu se striktně držet.

Jak ušetřit na pití?

Možná si také pokládáte tuto otázku. Nakupovat pravidelně balenou vodu, různé limonády a džusy se pěkně prodraží. Přitom s trochou šikovnosti si je můžete připravit doma, za méně peněz a v mnohem vyšší kvalitě. Limonády, džusy, různé ledové čaje a další podobné produkty z obchodů jsou navíc přeslazené a nijak zvlášť zdravé a prospěšné, takže tím něco uděláte i pro své zdraví. Pokud máte tu možnost, začněte také používat kohoutkovou vodu místo balené.

Nenakupujte hladoví!

Určitě jste tuto větu už někdy slyšeli. Je to jedna z nejlepších zásad, jak nenechat v obchodě půl platu za nezdravé zbytečnosti!

Přestaňte plýtvat

Další věcí, díky které lítají peníze oknem, je plýtvání. Nekupujte tedy více potravin, než kolik jich skutečně právě potřebujete a jste schopni zpracovat. Také se snažte dojídat zbytky! Víte, že nejčastěji se vyhazuje právě pečivo? Tomu můžete předejít tím, že se navyknete pečivo mrazit. Nijak tím nesnížíte jeho kvalitu a po rozmrazení bude stále stejně dobré a křupavé, jako čerstvé.

Vsaďte na sezónní potraviny

Myslím, že k tomu není potřeba více dodávat. Zkrátka se pokuste vařit ze sezónních potravin a brzy uvidíte ten rozdíl!

Omezte maso

Není nutné (a dokonce ani prospěšné) každý den konzumovat maso. Bílkoviny a další látky obsažené v mase můžete najít v jiných a mnohem levnějších jídlech. Bohatě stačí dopřát si maso jednou týdně, nebudete nijak strádat a věřte, že i vaše tělo vám poděkuje! Také je mnohem lepší koupit jednou týdně kvalitní maso, než kupovat každý den mraženou levnou vaničku kuřecího, se kterou si z obchodu odnášíte i spoustu vody!

Více článků najdete na portálu mamci.cz

6
Komentujte

avatar
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
ZdenkamilanmarikaIvaDagmar Recent comment authors
  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Jura
Host
Jura

Tohle napsala 22letá holka? Tak to smekám.

Zdenka
Host
Zdenka

Nemusíte, to už tady bylo stokrát. Vždycky to přečtu v naději, že se dovím něco nového. A vždycky radí nekupovat hotovky, nekupovat balené vody, kupovat jenom, co spotřebujete. Dále nekupovat knihy, zajít si do knihovny apod. Takhle to dělám celý život a peníze furt nemám. Takže to asi moc neřeší…

Dagmar
Host
Dagmar

Mám vyzkoušené, že hladová do obchodu nesmím. To potom koupím snad úplně všechno.
Nikdy jsem různé guláše a jídlo v prášku nekupovala, není to vůbec dobré. Snad jen někdy polévku z pytlíku, protože některé mám ráda, třeba instantní sýrovou.Když chcete jíst kvalitně, na jídle neušetříte.

Iva
Host
Iva

Starší rohlíky (i chleba) lze usušit, pomlít a použít na strouhanku. A strouhanku používám nejen na řízky, ale i na zahušťování guláše či některých omáček.

marika
Host
marika

pěstovat a kombinovat , vyrostou jahody, udělat knedlíky , rozvar na koláč , do mrazáku na zimu, jablka zadarmo – zavařit, rozvařit , na zimu , ze všeho udělat marmelády , z rajčat , paprik zavařit čalamádu pod maso , bylinky rostou samy – vitamíny ze zahrádky , hrášek , ředkvičky vyrostou asi tak za 14 dní a jaká je pomazánka , je to vše hodně zdravé a také mnohem a mnohem levnější . A taky z toho má člověk radost , když to roste . Ale je to PRÁCE .

milan
Host
milan

No teda to zas bylo, ještě zařadit den půstu v týdnu a kupovat staré pečvo a chleba je dobrý proti nadýmání.