Hyperaktivita postihuje kolem 5 % dětí na celém světě, přičemž častěji jsou postiženi chlapci než děvčata. Často je hyperaktivita spojena s předčasným narozením nebo s nízkou porodní hmotností. Avšak mnohé můžete vylepšit, anebo naopak zhoršit stravou. Jak tedy strava ovlivňuje hyperaktivitu?

Vhodně volená strava

Máte-li hyperaktivní dítě, dbejte na to, aby mělo dostatečný přísun těchto látek:

  • vitamíny skupiny B, které celkově ovlivňují organismus i látkovou výměnu a najdeme je především v zelené listové zelenině, ovoci, celozrnných výrobcích, mléčných produktech a libovém mase;
  • hořčík – je to stopový prvek, který je naprosto nezbytný pro dobrou funkci nervových buněk. Prokazatelně zlepšuje psychický stav a zklidňuje organismus. Hořčík najdeme v banánech, ovesných vločkách, špenátu, vejcích, mléku, mořských rybách a mořských plodech;
  • vápník – další nezbytný prvek pro fungování organismu, příznivě působí právě na hyperaktivitu. Najdeme jej v mléce (teplé mléko před spaním), mléčných produktech, semínkách, fazolích, brokolici, ostružinách…
  • omega-3 nenasycené mastné kyseliny – pomáhají činnosti mozku, snižují hyperaktivitu, najdeme je zejména v mořských rybách a plodech moře;
  • lecitin – zlepšuje koncentraci, je obsažen v játrech, vejcích, semínkách atd.

Nevhodná strava

Naopak zcela nevhodné potraviny jak pro hyperaktivní děti, tak i pro „zdravé děti“, pokud nechceme, aby se chovaly hyperaktivně, jsou následující:

  • potraviny s vysokým obsahem konzervantů a barviv – tyto potraviny jednoznačně zvyšují hyperaktivitu a mohou ji i nově vyvolat; bohužel jsou obsaženy v mnoha ochucených nápojích, které se běžně nabízejí dětem, v bonbonech atd. Nejvíce se snažte vyhnout kyselině benzoové (E 210), ačkoliv se jedná o slabou kyselinu, dále pak oxidu siřičitému (E 220), který se používá jako konzervant, a kyselině propionové (E 280), která může u citlivých jedinců vyvolat bolesti hlavy a břicha a podrážděnost;
  • předávkování fosforem – ačkoliv fosfor je ve stopovém množství pro tělo dokonce potřebný, nemělo by docházet k jeho předávkování, bývá přítomen v zahušťovacích prostředcích na výrobu jogurtů, pudinků, salámu, tavených sýrů, může být obsažen v minerálních vodách a v čokoládě, a také je používán jako konzervant.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na