Zdroj foto: envato

Dát si ke snídani čerstvý, krásně měkký chléb – to je dobrota! Ale asi všichni to známe… Přineseme si z obchodu křehoučký chléb, druhý den, když si ho chceme ještě nakrájet k večeři zjistíme, že už spíše připomíná gumu. A třetí den? To už může být klidně i plesnivý. Na vině je ve většině případů nevhodné skladování. S našimi typy se vám to už nestane. Poradíme vám, jak správně skladovat pečivo, aby vydrželo chutné, co nejdéle.

V obchodě

V obchodě povětšinou koupíte čerstvý chléb (tedy v ten daný den upečený), výjimkou je pouze balené pečivo. Tam před koupí sledujte datum spotřeby.

Chléb na ledničce

Toto je jedna z babských rad, která rozhodně nefunguje a nedoporučuji ji. Údajně je dobré položit chleba na vrchní plochu lednice, kde je neustále teplo a tam jej skladovat – prý netvrdne. Už jste také tuto babskou radu slyšeli či dokonce vyzkoušeli? Opak je však pravdou. V teple chléb vysychá a tvrdne rychleji a již po chvilce je okoralý. Pokud jej máme v sáčku, tak se uvnitř navíc zvyšuje vlhkost a chléb nám začne i brzy plesnivět.

Skladování v ledničce

Další často propagovaný způsob skladování je v igelitovém sáčku v chladničce. Je sice pravda, že se v chladu rozkladné procesy pečiva o něco zpomalí, přesto však ani skladování v ledničce není to pravé ořechové. Pečivo má tu vlastnost, že do sebe lehce natahuje cizí pachy a tak byste mohli přijít o jeho unikátní chuť a vůni a asi by vám už moc nechutnalo… Skladování v ledničce je vhodné a použitelné jen v parném létě, kdy se teploty vyšplhají nad 30°C, protože je pro něj nejvhodnější běžná pokojová teplota.

Zdroj foto: envato

V igelitovém sáčku

Toto je další častý způsob skladování, který rovněž nedoporučuji a neudělá dobrou službu. Kvůli neprodyšnosti igelitu pečivo po pár hodinách získá nepříjemnou gumovou konzistenci. Také plísním se v takovém prostředí mnohem lépe daří.

V papírovém sáčku

Papírový sáček je v tomto případě mnohem lepší alternativa. Papírový sáček má totiž oproti igelitovému mnohem lepší prodyšné vlastnosti, pomáhá přirozené regulaci vody v pečivu a pečivo tak vydrží mnohem déle měkké, křehké a chutné. Ale pozor! Pečivo v papírovém sáčku nenechávejte jen tak volně ležet, ale uložte ho na suchém uzavřeném místě (např. v kuchyňské skříňce, šuplíku či chlebníku)

V utěrce

Další babská rada pro lepší výdrž pečiva je skladování v utěrce. V čem je to kouzlo? Bavlněná utěrka dokáže absorbovat přebytečnou vlhkost a tak i dnešní kupovaný chléb takto vydrží v dobré kvality i 3-4 dny.

V chlebníku

Pečivo můžeme uložit i do chlebníku – tam jsou pro něj ideální podmínky. Je totiž dostatečně chráněné před vlhkem a vzduchem. K sehnání je nyní už velká škála různých modelů – závěsné chlebníky, dřevěné, kovové, s různými způsoby otevírání a v mnoha velikostech. Kromě toho že je super-užitečný dokáže také při správné volbě designu hezky doplnit interiér vaší kuchyně.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

6 KOMENTÁŘE

    • to je pravda- jeden den koupíte , zabalím do utěrky a dám do špajzu. Ráno jsou na něm bílé čmouhy a mám po chuti- hnus. To dříve nebývalo a ráda bych věděla co do toho dávají za humus.

  1. zkoušela jsem všechny varianty a stejně už 3.den jsem ho musela vyhodit, je jedno, jestli je koupený v marketu nebo u pekaře….bohužel je to tak……..proto kupujeme menší množství a každý druhý den

  2. Já veškeré cukroví, rohlíky, chleba pokrájený na krajíce dám do igelitového sáčku a dám do mražáku !!! I když pečivo vytáhnu z mražáku i za 14 dní, tak jej mám přesně takové jaké jsem jej dal zamrazit. Jsem velice spokojený !!!!!!

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno