Málokterý prvek je pro náš organismus tak životně důležitý jako právě železo. Proč? Protože pomáhá tvořit červené krvinky, které okysličují všechny buňky v našem těle. A taky proto, že železo si naše tělo neumí samo vytvořit.
Kolik železa bychom měli denně sníst
Optimální denní dávka železa je asi 18 mg. Přičemž více železa potřebují děti (protože rostou) a ženy (protože ztrácejí železo menstruací a při porodu). Přitom nevadí, když sníme železa více, protože tělo si jej sice neumí vytvořit, ale dokáže si jej uložit na horší časy (uvádí se, že až 25 %).
Co se s naším tělem děje, když máme nedostatek železa
To, že vám chybí železo, poznáte podle následujících příznaků: jste více unavení, nedokážete se soustředit, nedokážete vykonávat běžné činnosti, můžete mít kožní problémy, více se vám lámou nehty a máte zpomalený metabolismus.
Ve kterých potravinách je nejvíce železa
Nejvíce železa hledejte v listové zelenině (saláty, špenát, mangold), v brokolici, v luštěninách (hrách, čočka, fazole, cizrna), v červeném mase (hovězí maso), ve vnitřnostech, v dýňových semínkách, v quinoe, v tofu, v hořké čokoládě, v sušeném ovoci a klíčkách. Velmi dobré je, když kombinujete potraviny bohaté na železo s potravinami s velkým obsahem vitamínu C, který napomáhá vstřebávání železa.
Co brání vstřebávání železa
Jestliže konzumujete málo potravin bohatých na železo, pak byste se měli vyhnout také pití černého čaje, kávě, popř. i kakau, neboť tyto nápoje omezují vstřebávání železa. Pokud však přijímáte dostatek železa, pak se nemusíte žádných jiných potravin obávat.
Více článků najdete na portálu mamci.cz