Polévka, která zahřeje na těle i na duši, tak to je husí vývar. Uvařte si jej s námi a klasické nudle nahraďte vaječným kapáním, které je mnohem jednodušší, ale zato velmi efektní.
Co budete potřebovat
Na cca 10 porcí polévky si připravte:
- droby/vnitřnosti z jedné větší husy,
- 1 celou neoloupanou cibuli,
- 2 mrkve,
- 1 kořenovou petržel,
- kousek celeru,
- cca 10 kuliček nového koření,
- cca 15 kuliček černého pepře,
- cca 3 bobkové listy,
- 2 lžíce másla,
- sekanou petrželku nebo pažitku,
- 1 vejce a 2 lžíce hrubé mouky,
- sůl.
Postup
Do většího hrnce dejte droby z husy, 1 celou neoloupanou cibuli (neloupe se kvůli tomu, že vývaru dodá barvu), 1 celou oškrabanou mrkev, 1 celou oškrabanou petržel a kousek očištěného celeru, dále nové koření, černý pepř a bobkový list a vše zalijte vodou, dejte vařit. Jakmile se vývar začne vařit, seberte pěnu, aby polévka nebyla zakalená. Potom ztlumte plamen a nechte pomalu vařit (tzv. táhnout) asi 4 hodiny. Pak si v jiném hrnci rozpalte máslo a na něm osmahněte nahrubo nastrouhanou druhou mrkev. Na tento základ přeceďte vývar. Nechte vařit. Cibuli, uvařenou kořenovou zeleninu a koření vyhoďte – všechna síla z nich je již obsažena ve vývaru. Maso oberte od kostí a od kůže a nakrájejte na malé kousky. Ty vložte do polévky. Nato v jednom vajíčku rozšlehejte asi 2 lžíce hrubé mouky a za stálého míchání vlijte do polévky – vytvoří se kapání. Polévku dochuťte solí a nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Stáhněte plamen a nechte dojít.
Více článků najdete na portálu mamci.cz