Histaminovou intolerancí v současné době trpí přibližně 2-3 % populace, větší záchyt onemocnění byl prokázán u žen středního věku. Histaminová intolerance je onemocnění, které spočívá v nepoměru mezi přijatým histaminem a jeho odbouráváním v organismu.
HIT (histaminová intolerance) je nepoměr mezi příjmem a odbouráváním histaminu v těle. Příčin je více, může být nadměrný příjem histaminu v potravě nebo nadprodukce histaminu ve vlastním těle. Dalším důvodem může být nedostatečná koncentrace nebo aktivita diaminooxidázy (DAO) v těle. DAO je enzym, který odbourává histamin v našem těle.
Stále je předmětem zkoumání, zda se člověk s touto poruchou narodí nebo ji získá během života. Nepřichází náhle, ale plíživě, z toho důvodu není lehké ji rozpoznat a může být zaměňována za psychosomatické potíže. Enzym DAO je ve velké míře produkován buňkami trávicího traktu, proto jeho sníženou koncentraci nacházíme u lidí s poškozením střevní sliznice, jak u akutních, tak i u chronických střevních chorobách.
Snížená produkce DAO nemusí být pořád stejná, mohou se střídat období, kdy je člověk takřka bez potíží a období, kdy se potíže výrazně horší.
Každý organismus je unikátní, jeden nemocný nemusí tolerovat vůbec žádné potraviny s obsahem histaminu a druhý naopak bez problémů některé potraviny toleruje. Onemocnění je tedy velmi individuální.
Histamin sám o sobě škodlivý není, potřebujeme ho pro správné fungování například nervové soustavy, problém nastává, když se začne v těle hromadit.
Jaké jsou příznaky
- nepříjemné pocity v břiše
- bolesti břicha
- nadýmání
- průjem
- bolest hlavy
- závratě
- zvracení
- kožní potíže
- problémy s dýcháním
- otok nosní sliznice
- bušení srdce
- změny psychiky
Jaká je léčba
Základem léčby je nízkohistaminová dieta. Bývá to většinou poměrně velký zásah do stravovacích zvyklostí člověka, najednou se musí vzdát spousty potravin, které měl rád. Pokud trpíte histaminovou intolerancí, vždy hlaste lékaři, jsou léky, které mohou ovlivnit hladinu DAO.
Jakých potravin se musíte vzdát?
Fermentovaná, kvašená a konzervovaná jídla. Alkohol (červené víno, sekt a pivo), zrající sýry, uzeniny (slanina, šunka, klobásy, párky, salámy atd.). Rajčata, lilek, špenát, jahody, ananas, kiwi, banány. Čokoláda, jídla s obsahem konzervantů, stabilizátorů a různých aditiv.
Důležité je jíst čerstvé potraviny, právě skladováním se zvyšuje množství histaminu, zároveň byste neměli konzumovat potraviny doma uchovávané a opětovně ohřívané.
Více článků najdete na portálu mamci.cz