Při pohledu do kalendáře se chce sice občas zaplakat a dát studené zimě konečně už na dlouhou dobu vale, ale v horkých letních měsících nejeden z nás bude tiše vzpomínat, jak příjemné a osvěžující byla mrazivá rána, křupavý sníh pod nohama a na každém rohu stojící jeden sněhulák hezčí než druhý.Jelikož ale ta zima je stále s námi, naše těla jsou dlouhým působením chladu celá zkřehlá, pojďme si říct recept na zaručenou vitamínovou bombu v podobě dýňové polévky se zázvorem.
Zázvor – přírodní ničitel infekcí
Zázvor je krom svých antivirových a antibiotických vlastností, za které je právem označován jako přírodní antibiotikum, navíc výborným stimulantem oběhové soustavy. Rozšiřuje totiž cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá v léčbě aterosklerózy, tedy kornatění tepen. Samotný zázvor můžete nastrouhat, rozpustit v horké vodě a užívat pravidelně pokud trpíte studenými dlaněmi a chodidly. Tinktura ze zázvoru Vás zaručeně zahřeje. Stejně jako rozproudí krev v těle, tak pomůže i při problémech s trávením. Pokud trpíte bolestivými křečemi v břiše, zvracením, kolikami, nevolností či plynatostí, pravidelné užívání zázvorových přípravků vás od těchto nepříjemných problémů zbaví. To může jistě potvrdit nejedna těhulka, které zázvor pomohl od těhotenských nevolností.
Dýně, klidně si ji vypěstujte i sami, a to na kompostu
Pokud se rozhodnete vypěstovat si dýni doma, stačí vybrat správný druh a máte skoro vyhráno. Nepotřebuje totiž žádné velké každodenní pečlivé zacházení. Dýně má ráda suchá místa okolo 20 stupňů a potřebuje co nejvíce slunečního svitu. Jsou-li pěstovány na odlehlých temných místech, svou schopnost výnosu ztrácí až o polovinu. Někdo si pěstuje dýni přímo ze semínek, jiný dá přednost klasickému výsevu, který probíhá v květnu a péče o její růst spočívá především v uštipování dlouhých konců, aby byl podpořen její kvalitní růst. Vzhledem k tomu, že potřebuje poměrně výživnou vlhkou půdu, jako ideální místem je právě kompost, kde se dýni velmi daří. Své uplatnění dýně později nachází ve studené i teplé kuchyni. Teplá polévka, zavařený kompot či dýňová marmeláda jsou sice klasické, ale o to chutnější výrobky. Co možná nevíte je fakt, že samotná semena slouží především pro správnou funkci reprodukčních orgánů, a zde by měli zpozornět hlavně pánové, jelikož právě dýně má velmi pozitivní vliv na prostatu a močový měchýř.
Recept na životodárnou a výživnou polévku do chladných dní
Na tuto božskou, zdravím vonící, manu, budete potřebovat:
- 1 kg oloupané dýně, zbavené semen a nakrájené na malé kostičky
- Středně velký pórek, nakrájený na plátky
- Nastrouhaný zázvor – asi 2 lžíce
- 4 rozdrcené stroužky česneku
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- Olivový olej, sůl, pepř a limetka
Nejprve na olivovém oleji rozehřejte dýni s pórkem a několik minut orestujte. Pak přidejte česnek, nastrouhaný zázvor a asi třetinu zeleninového vývaru. Nechte lehce povařit, dokud není pórek měkký. Poté přilejte zbytek vývaru a cca 15 minut lehce vařte, než dýně změkne.
Až je dýně uvařená, sejměte z plotny, dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou. Hotovou a vychlazenou polévku můžete buď ještě rozmixovat anebo podávat v původním stavu. Obě varianty jsou stejně dobré, zdravé a výživné. Nehledě na to, že teplota vašeho těla se vám zaručeně zvedne. Trápí-li vás navíc ještě nějaká virózka, povařený zázvor podpoří pocení, zažene chlad a vaše tělo bude nadopované nejen zdravými látkami, ale zmobilizuje především vaši imunitu, která jen tak nějaký bacil do těla dlouhou dobu nepustí.
Více článků najdete na portálu mamci.cz