Při pohledu do kalendáře se chce sice občas zaplakat a dát studené zimě konečně už na dlouhou dobu vale, ale v horkých letních měsících nejeden z nás bude tiše vzpomínat, jak příjemné a osvěžující byla mrazivá rána, křupavý sníh pod nohama a na každém rohu stojící jeden sněhulák hezčí než druhý.Jelikož ale ta zima je stále s námi, naše těla jsou dlouhým působením chladu celá zkřehlá, pojďme si říct recept na zaručenou vitamínovou bombu v podobě dýňové polévky se zázvorem.

Zázvor – přírodní ničitel infekcí

Zázvor je krom svých antivirových a antibiotických vlastností, za které je právem označován jako přírodní antibiotikum, navíc výborným stimulantem oběhové soustavy. Rozšiřuje totiž cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá v léčbě aterosklerózy, tedy kornatění tepen. Samotný zázvor můžete nastrouhat, rozpustit v horké vodě a užívat pravidelně pokud trpíte studenými dlaněmi a chodidly. Tinktura ze zázvoru Vás zaručeně zahřeje. Stejně jako rozproudí krev v těle, tak pomůže i při problémech s trávením. Pokud trpíte bolestivými křečemi v břiše, zvracením, kolikami, nevolností či plynatostí, pravidelné užívání zázvorových přípravků vás od těchto nepříjemných problémů zbaví. To může jistě potvrdit nejedna těhulka, které zázvor pomohl od těhotenských nevolností.

Dýně, klidně si ji vypěstujte i sami, a to na kompostu

Pokud se rozhodnete vypěstovat si dýni doma, stačí vybrat správný druh a máte skoro vyhráno. Nepotřebuje totiž žádné velké každodenní pečlivé zacházení. Dýně má ráda suchá místa okolo 20 stupňů a potřebuje co nejvíce slunečního svitu. Jsou-li pěstovány na odlehlých temných místech, svou schopnost výnosu ztrácí až o polovinu. Někdo si pěstuje dýni přímo ze semínek, jiný dá přednost klasickému výsevu, který probíhá v květnu a péče o její růst spočívá především v uštipování dlouhých konců, aby byl podpořen její kvalitní růst. Vzhledem k tomu, že potřebuje poměrně výživnou vlhkou půdu, jako ideální místem je právě kompost, kde se dýni velmi daří. Své uplatnění dýně později nachází ve studené i teplé kuchyni. Teplá polévka, zavařený kompot či dýňová marmeláda jsou sice klasické, ale o to chutnější výrobky. Co možná nevíte je fakt, že samotná semena slouží především pro správnou funkci reprodukčních orgánů, a zde by měli zpozornět hlavně pánové, jelikož právě dýně má velmi pozitivní vliv na prostatu a močový měchýř.

Recept na životodárnou a výživnou polévku do chladných dní

Na tuto božskou, zdravím vonící, manu, budete potřebovat:

  • 1 kg oloupané dýně, zbavené semen a nakrájené na malé kostičky
  • Středně velký pórek, nakrájený na plátky
  • Nastrouhaný zázvor – asi 2 lžíce
  • 4 rozdrcené stroužky česneku
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • Olivový olej, sůl, pepř a limetka

Nejprve na olivovém oleji rozehřejte dýni s pórkem a několik minut orestujte. Pak přidejte česnek, nastrouhaný zázvor a asi třetinu zeleninového vývaru. Nechte lehce povařit, dokud není pórek měkký. Poté přilejte zbytek vývaru a cca 15 minut lehce vařte, než dýně změkne.

Až je dýně uvařená, sejměte z plotny, dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou. Hotovou a vychlazenou polévku můžete buď ještě rozmixovat anebo podávat v původním stavu. Obě varianty jsou stejně dobré, zdravé a výživné. Nehledě na to, že teplota vašeho těla se vám zaručeně zvedne. Trápí-li vás navíc ještě nějaká virózka, povařený zázvor podpoří pocení, zažene chlad a vaše tělo bude nadopované nejen zdravými látkami, ale zmobilizuje především vaši imunitu, která jen tak nějaký bacil do těla dlouhou dobu nepustí.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na