Řeklo by se, že čaj je pouze „obyčejný“ čaj. Ovšem čaj vůbec není obyčejný a kvalitní čaj vám dokáže zpříjemnit den, posezení s přáteli i pořádně nabudit (jako káva). Jaké druhy čajů existují a jak je poznáte?

Černý čaj

Asi nejznámějším druhem čaje je čaj černý. Vzniká tak, že se nasbírají čerstvé čajové lístky, které se nechají mírně zavadnout a poté se fermentují (jde o proces kvašení). Díky tomu získá čaj svou specifickou vůni a také černou barvu, podle níž dostal své pojmenování. Abyste si užili svůj šálek černého čaje, zalijte ho vařící vodou a nechte louhovat 2–4 minuty.

Zelený čaj

Zelený čaj je také z lístků čajovníku, ovšem lístky se jen nechají zavadnout, ale nefermentují se. Lístky tak zůstávají i na pohled zelené, výhodou je, že tein obsažený v listech se uvolňuje pomaleji a postupně, a tak vás čaj povzbudí dlouhodobě. Zelený čaj byste měli zalít vodou teplou asi 80 °C a nechat louhovat asi 1–3 minuty.

Bílý čaj

Bílý čaj se nevyrábí ze zralých listů čajovníku, ale z jeho pupenů a nezralých lístků. Tento čaj je tedy nejjemnější, a to chutí i vůní. Nedochází k fermentaci a čaj si zachovává nazlátlou barvu i po uvaření. Velmi oblíbené jsou kombinace bílého čaje s květy jasmínu nebo s kořenem zázvoru. Bílý čaj také nezalévejte vroucí vodou, stačí teplota  70–80 °C a nechat louhovat 3–5 minut.

Čaj rooibos

Poněkud jiný čaj se získává z keře čajovec kapský, který roste pouze v Jižní Africe. Listy se sbírají do vaků, drtí se a procházejí oxidací. Tím získají svou typickou červenou barvu. Existuje však i zelený rooibos, který vznikne tak, že listy neprojdou oxidací. Výhodou oproti klasickému čaji je to, že obsahuje méně tříslovin a naopak více stopových prvků (měď, fluor a mangan). Rooibos zalévejte vroucí vodou a nechte louhovat 5–10 minut.

Ovocné čaje

Mnoho lidí pije i tzv. ovocné čaje, ty ovšem nejsou valné kvality a s ovocem častokrát nemají nic společného. Nejhorší jsou v tomto smyslu sáčkové čaje, které obsahují spoustu barviv, konzervantů a někdy i pesticidů obsažených v ovoci (pokud je v sáčku přítomno). Nejlepší je připravit si ovocný čaj domácí. Stačí vám na něj slupky z jablek, hrušek apod. Anebo si připravte pečený ovocný čaj, na který jsme vám také přinesli recept.

Bylinkové čaje

Velmi oblíbenou skupinou jsou i bylinkové čaje. Zde je však potřeba dávat pozor na dávkování bylinek, na to, že některé bylinky nejsou vhodné pro děti nebo těhotné a kojící ženy, po některých bylinkách je zase pokožka citlivější na slunce (typicky třezalka). Vhodně zvolené bylinkové čaje však pomáhají k uzdravení při nachlazení, chřipce, zánětech močových cest apod.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na