Čočka v nás zakódovaná jako nedobrá luštěnina ze školní jídelny, kde se hojně vařila s nejrůznějšími špekáčky, vajíčky na tvrdo a dalšími delikatesami. Víte však, že moderní kuchyně nabízí spoustu lahodných pokrmů z čočky, které jsou nejen levné, ale také prospěšné pro vaše zdraví?
Čočka se jí s tradicí
Sice už je na přípravu Čočky pro novoroční pokrm docela pozdě, ale připomeňme si, proč se dříve a popravdě do dnešních dní, vaří právě v tento den. Podle tradice by se čočka měla jíst proto, aby v budoucím roce do rodiny přinesla velké množství peněz. Nikdo s přesností neví, kdy a jak tato tradice vznikla. Jediné co víme, je fakt, že tradici dodržuje téměř každá rodina v téhle republice. Možná je to tím, že čočka připomíná svým tvarem mince. Věděli jste, že nejvíce tradici konzumování čočky na Nový Rok dodržují vysokoškoláci?
Uvařte si čočku na neznámý způsob
Zapomeňte na čočku stylem, jako jí vařívaly paní kuchařky ve školce nebo školní jídelně. Moderní kuchyně láká na lahodné pokrmy, které lákají už pouhým pohledem. Už jste slyšeli o čočkovém burgeru? Kdy ho poprvé ochutnáte, nerozeznáte rozdíl mezi tím z čočky a originálem.
Máte chuť si jej ve své kuchyni připravit? Pak rozmixujte doměkka uvařenou čočku druhu Beluga, červenou čočku nebo do svého burgeru použijte oba dva druhy v poměru 1:1. Do rozmixované hmoty nezapomeňte přimíchat cibuli, česnek, koření a trochu oleje. Z hmoty jednoduše vytvarujte pravidelné tvary hamburgerů o velikosti housky a opečte na pánvi. Pokud jste vyznavačkou zdravé kuchyně, namísto pánve vložte hamburgery do trouby. Housku obložte stejnými surovinami, které máte rádi ve svém masovém hamburgeru.
Čočka je designový kousek do vaší kuchyně
Chcete do svého jídelníčku teď na jaře zakomponovat hlavně luštěniny? Pak zvolte čočku jako hlavní luštěninu, která se bude krásně vyjímat ve skleněné nádobě, umístěné na poličce v kuchyni. Čočky známe několik druhů. Vykouzlete si doma exklusivní designové zátiší z chutných a zdravých luštěnin. Čočka má několik barev, ze které můžete sestavit mozaiku a vy budete mít směs čočky vždy po ruce.
Černá čočka Beluga s lososem na medu
Černá čočka Beluga je v naší kuchyni zatím celkem neznámou surovinou, která se ale postupem času díky moderní kuchyni dostane do podvědomí i těch největších vyznavačů tradičních českých jídel. Čočka Beluga nenadýmá, nemusí se namáčet a skvěle drží tvar i po uvaření. Navíc obsahuje velké množství vlákniny a bílkovin, je zdrojem minerálů, vitaminu B a antioxidantů.
Ingredience:
- 2 filety lososa
- 2 lžíce medu
- čerstvě umletý pepř a sůl
- citron
Salát:
- 150 g čočky Beluga
- 1 větší hrst kukuřice
- 1 větší hrst hrášku
- 3 lžíce másla
- 1 velká mrkev
- sůl
- šalotka
- čerstvě umletý pepř a sůl
Čočku Beluga uvařte ve vývaru dle návodu přibližně 20 minut. Vývar udržujte v množství jen lehce nad čočkou a v případě nutnosti dolévejte. Čočka tímto postupem nezmění barvu. Vývar vždy do čočky dolévejte horký.
Dobře omytého a usušeného lososa potřete medem, osolte a opepřete. Položte na vymazaný pekáček kůží dolu a podlijte vývarem. Pečte v předehřáté troubě asi 17 minut při 200°C.
Dále pokračujte v přípravě salátu a to očištěním mrkve. Tu nakrájejte na menší kousky, stejně tak jako šalotku. Na mírném plameni na pánvi rozehřejte máslo, přidejte olej a restujte mrkev na skus, později k mrkvi přidejte šalotku. Přidejte hrášek, kukuřici a nechte prohřát do změknutí. Směs zeleniny smíchejte s uvařenou čočkou.
Servírování:
Do hlubokého talíře doprostřed umístěte salát z čočky, navrch položte losos a ozdobte čerstvými bylinkami a plátkem citronu.
Více článků najdete na portálu mamci.cz