Müsli tyčinky jsou oblíbené svačinky na výlety nebo do školy, jen je škoda, že koupené jsou většinou přeslazené a plné konzervantů. Jestliže si ale vyrobíte müsli tyčinky doma, budete přesně vědět, co jste do nich dali. Zkuste například tento recept.
Suroviny a jejich spotřeba
Na plech müsli tyčinek budete potřebovat:
- 2 balení burizonů z rýže nebo jahel (250 g),
- 200 ml tekutého medu,
- 100 ml oleje (nejlepší je kokosový nebo sezamový),
- 200 g sušených brusinek nebo hrozinek,
- 250 g semínek a ořechů (hodí se sezam, mák, dýňová semínka, slunečnice, konopné semínko, mandle, lískové i vlašské ořechy.
Postup
Nejprve na pánvi mírně opražíme ořechy, pak přidáme semínka podle velikosti, aby se nám nepřipálila. Potom do většího hrnce nalijeme olej a med, zahříváme na mírném plameni, dokud nezačne pěnit. Potom vsypeme hrozinky nebo brusinky, směs oříšků a semínek a nakonec burizony. Mícháme tak dlouho, dokud se nám vše nespojí do jednotné hmoty. Tu pak rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme vychladnout. Poté nakrájíme tyčinky ostrým nožem, který raději po každém řezu máčíme ve studené vodě. Z jednoho plechu nakrájíme cca 30 tyčinek. Uchováváme je v chladu a suchu, nejlépe v plechové dóze.
Více článků najdete na portálu mamci.cz