Chleba je tím nejoblíbenějším pokrmem z mouky a nesmí chybět na žádné prostřené tabuli. Jeden čas byl především dietology zavrhovaný, nyní už je zase v kurzu! Vybírejte ten nejkvalitnější a nejzdravější.
Kvalitu chlebu poznáte podle zvonivého zvuku
Na pultech obchodů je k dostání celá řada chlebů, vyrobených z nejrůznějších druhů mouky, doplněný přísadami, jako jsou semínka, olivy, sušená rajčata a další dobroty. Jak vybrat z té lákavé pastvy na oči ten nejlepší chleba? Jednoduše! Kvalitní chleba se pozná podle hmatu a vůně. Tvar má být klenutý bez ostré hrany. Zlatohnědá kůrka, stejnoměrně zabarvená a neporušená je pak skvělým vizuálním vodítkem pro správný výběr.
Pořád si při výběru chleba nevíte rady? Jednoduše na něj zespoda zaklepejte. Správně upečený, bez nedopečenosti a většího množství vody, bude krásně zvonit.
Kvasný chleba versus droždí
Při přípravě chleba existují dva druhy receptů a to kypření kvasem nebo droždím. Čím více kvasu chléb obsahuje, tím je kvalitnější a dobře drží. Chléb z droždí obsahuje zpravidla více pšeničné mouky, přičemž tento druh chleba je nejvíce prodávaný. Moderní doba však opět fandí ověřeným starým postupům a tak si popularitu získává chleba kvasový s vysokým obsahem žitné mouky.
Vícezrnný a celozrnný chleba
Zdravý způsob života nahrává výrobcům pečiva. Přes 700 pekáren v České republice cílí na zákazníky, vyznávající zdravý životní styl. A tak se výrobci předhání nejrůznějšími moderními chleby obsahující žitnou mouku, popřípadě ovesnou, ječnou nebo celozrnnou. Vícezrnný chleba obsahuje luštěniny nebo olejniny v množství minimálně 5%.
Chleba plný semínek a zrníček
Základem kvasového chleba je kvas, mouka a voda, ze kterého se pak může vyrobit špaldový, pohankový nebo žitný. Milovníci zrníček si pak přijdou na své při konzumaci chleba plného slunečnicového, dýňového, sezamového nebo chia semínka. Moderní veganský chléb pak klasický recept obohacují ovesné a špaldové vločky, žitný kvas, slunečnicová, sezamová a tykvová semínka. Tento produkt neobsahuje droždí a laktózu, naopak má vysoký obsah olejnin a zrn.
Více článků najdete v dalších kategoriích na portálu mamci.cz