Bramboráky – to je bezesporu jedno z nejznámějších bramborových jídel u nás. Klasický recept jistě zná a vyzkoušel už takřka každý. Pokud bramboráky také milujete, dnešní článek je právě pro vás. Zkusíme obměnit některé suroviny a vykouzlit tak novou, chutnou variantu a také si řekneme, jak bramboráky připravit co nejzdravější formou.
Bramboráky se slaninou pečené v troubě
Tuto verzi bramboráků ocení ti, kteří neholdují smaženým jídlům. Z bramboráků rozhodně nemusí kapat tuk, nemusí vám po nich být těžko a ani po jejich přípravě nemusíte půl dne větrat! Přesvědčte se o tom sami.
Budete potřebovat: 500 g brambor, 3 vejce, trochu mléka, 100 g anglické slaniny, sůl, pepř, majoránka, česnek dle chuti, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky
Postup: Oloupané brambory omyjeme a nastrouháme na jemno. Vodu, kterou brambory pustí, slijeme. Slaninu pokrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Česnek utřeme a cibuli pokrájíme na jemno. Nastrouhané brambory osolíme, opepříme, přisypeme majoránku, přidáme vejce, česnek, cibuli, mírně zaprášíme moukou a přilijeme mléko do požadované hustoty. Mléko také zabrání zhnědnutí brambor a bramboráky budou mít krásně zlatohnědou barvu. Naběračkou těsto poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Čím nižší vrstva těsta, tím křupavější bramboráčky budou. Pečeme asi hodinu na 190 °C.

Cuketové bramboráky s ovesnými vločkami
Cukety naprosto miluji a nejradši bych je zakomponovala snad do každého jídla. Ani cuketové bramboráčky mě nezklamaly. Pokud máte také rádi cukety a nebo se k vám nějaké dostaly a nevíte, co s nimi, rozhodně vyzkoušejte tento recept!
Budete potřebovat: 250 g cukety, 250 g brambor, 5 lžic ovesných vloček, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, olej na smažení
Postup: Umytou cuketu a umyté oloupané brambory nastrouháme na jemno. Přidáme vločky a necháme asi půl hodiny stát, aby vločky změkly. Poté přidáme vejce, mouku, utřený česnek, sůl, pepř a asi hrst majoránky. Na pánvi rozehřejeme olej a naběračkou klademe bramboráčky. Osmažíme je z obou stran dozlatova. Před podáváním necháme okapat na papírových utěrkách přebytečný tuk.
Pikantní bramboráky s dýní
Třetí recept možná není pro každého, ale rozhodně potěší milovníky pikantních jídel. V hlavní roli chilli paprička a dýně!
Budete potřebovat: 250 g brambor, 250 g dýně Hokkaidó, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, kurkuma, sůl, pepř, chilli paprička, koriandr, olej na smažení
Postup: Oloupané brambory a oloupanou dýni zbavenou semínek nastrouháme na hrubo. Přidáme vejce, hladkou mouku, utřený česnek, sůl, pepř a dochutíme bylinkami dle chuti – kurkuma, koriandr, nasekaná chilli paprička. Pořádně promícháme a naběračkou klademe na rozpálenou pánev. Opečeme z obou stran dozlatova. Před podáváním necháme okapat na papírových utěrkách přebytečný tuk.
Více článků najdete na portálu mamci.cz