Batáty jsou příbuzné klasických brambor. Jsou vůbec jedním z nejvýživnějších druhů zeleniny. Už samotná barva napovídá, že obsahují velké množství betakarotenu, dokonce více než je v mrkvi. Betakaroten chrání před ultrafialovým zářením, je jedním z nejvýznamnějších antioxidantů v těle. Podporuje správnou funkci zraku, chrání před kardiovaskulárním onemocněním, zpomaluje stárnutí pleti. Je také zásobárnou vitamínu A, pokud ho má člověk nedostatek, tvoří se právě z betakarotenu.
Batáty mají vysoký obsah vitamínu C, ten se podílí na naší imunitě, hojení ran a pomáhá i při některých degenerativních onemocněních. Dále napomáhá vstřebávání železa z potravy a snižuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů.
Batáty jsou bohaté i na vitamin B6. Působí preventivně proti srdečním onemocněním, účastní se metabolismu cholesterolu – prevence aterosklerózy, je důležitý pro růst a rozmnožování buněk v těle. Je přítomen při metabolických dějích v mozku a působí tak preventivně proti nespavosti a depresím.
Obsažený pektin tvoří velkou část vlákniny, napomáhá proti vysoké hladině cholesterolu.
Batáty je dobré připravit i se slupkou, která obsahuje velké množství vlákniny. Příprava je většinou jednoduchá a výsledek vás překvapí.
Tipy na přípravu – recepty
Batátové hranolky s dipem
Co budeme potřebovat:
- 2 větší batáty
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička soli, trochu pepře
- 3 lžíce olivového oleje
Brambory omyjte a nakrájejte na silnější hranolky. Dejte do mísy a přisypte veškeré ingredience. Zalijte olivovým olejem a promíchejte. Položte na plech a pečte na středním stupni přibližně 20 minut.
Dip připravíte tak, že do jogurtu zamícháte všechny ingredience, dochutíte solí, pepřem a trochou medu.
Na dip:
- 250ml řeckého jogurtu
- 1 lžíce kopru
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 stroužek česneku
- 1 jarní cibulka
- ½ lžíce medu
- sůl, pepř
Plněné batáty
Co budeme potřebovat:
- 2 větší batáty
- 50 g balkánského sýra
- 30 g plátkové anglické slaniny
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lístky šalvěje
Batáty uvaříme ve slupce doměkka, přibližně 35 minut. Poté rozkrojíme na půlku a vydlabeme prostředek. Vydlabanou část použijeme do náplně.
Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, jarní cibulku na kolečka včetně zelené natě, přidáme nasekané lístky šalvěje a vše orestujeme na lžíci olivového oleje.
Vydlabanou batátovou dužinu smícháme s rozdrobeným balkánským sýrem a orestovanou směsí. Batátové půlky potřeme z vnějšku trochou olivového oleje a plníme připravenou směsí. Dáme na 10 minut zapéct do trouby při 225 °C. Pokud chcete mít batáty pikantnější, smíchejte do olivového oleje prolisovaný česnek a potřete je touto směsí.
Více článků najdete na portálu mamci.cz