Batáty jsou příbuzné klasických brambor. Jsou vůbec jedním z nejvýživnějších druhů zeleniny. Už samotná barva napovídá, že obsahují velké množství betakarotenu, dokonce více než je v mrkvi. Betakaroten chrání před ultrafialovým zářením, je jedním z nejvýznamnějších antioxidantů v těle. Podporuje správnou funkci zraku, chrání před kardiovaskulárním onemocněním, zpomaluje stárnutí pleti. Je také zásobárnou vitamínu A, pokud ho má člověk nedostatek, tvoří se právě z betakarotenu.

Batáty mají vysoký obsah vitamínu C, ten se podílí na naší imunitě, hojení ran a pomáhá i při některých degenerativních onemocněních. Dále napomáhá vstřebávání železa z potravy a snižuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů.

Batáty jsou bohaté i na vitamin B6. Působí preventivně proti srdečním onemocněním, účastní se metabolismu cholesterolu – prevence aterosklerózy, je důležitý pro růst a rozmnožování buněk v těle. Je přítomen při metabolických dějích v mozku a působí tak preventivně proti nespavosti a depresím.

Obsažený pektin tvoří velkou část vlákniny, napomáhá proti vysoké hladině cholesterolu.

Batáty je dobré připravit i se slupkou, která obsahuje velké množství vlákniny. Příprava je většinou jednoduchá a výsledek vás překvapí.

Tipy na přípravu – recepty

Batátové hranolky s dipem                    

Co budeme potřebovat:

  • 2 větší batáty
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička soli, trochu pepře
  • 3 lžíce olivového oleje

Brambory omyjte a nakrájejte na silnější hranolky. Dejte do mísy a přisypte veškeré ingredience. Zalijte olivovým olejem a promíchejte. Položte na plech a pečte na středním stupni přibližně 20 minut.

Dip připravíte tak, že do jogurtu zamícháte všechny ingredience, dochutíte solí, pepřem a trochou medu.

Na dip:

  • 250ml řeckého jogurtu
  • 1 lžíce kopru
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jarní cibulka
  • ½ lžíce medu
  • sůl, pepř

Plněné batáty            

Co budeme potřebovat:                             

  • 2 větší batáty
  • 50 g balkánského sýra
  • 30 g plátkové anglické slaniny
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lístky šalvěje

Batáty uvaříme ve slupce doměkka, přibližně 35 minut. Poté rozkrojíme na půlku a vydlabeme prostředek. Vydlabanou část použijeme do náplně.

Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, jarní cibulku na kolečka včetně zelené natě, přidáme nasekané lístky šalvěje a vše orestujeme na lžíci olivového oleje.

Vydlabanou batátovou dužinu smícháme s rozdrobeným balkánským sýrem a orestovanou směsí. Batátové půlky potřeme z vnějšku trochou olivového oleje a plníme připravenou směsí. Dáme na 10 minut zapéct do trouby při 225 °C. Pokud chcete mít batáty pikantnější, smíchejte do olivového oleje prolisovaný česnek a potřete je touto směsí.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

 

2
Komentujte

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] světě, od tropických oblastí až po mírné klima. Batáty jsou světle oranžové uvnitř. U zahradníků jsou […]

trackback

[…] 6. Sladké brambory […]