V těhotenství je nezbytné přijímat dostatečné množství železa. V těle matky se tvoří více krve, placenta musí být dostatečně zásobena krví. Pro krvetvorbu je železo důležité. Děťátko musí být zásobeno kyslíkem a k tomu jsou potřeba červené krvinky, které kyslík přenáší. Téměř polovina těhotných žen však má nedostatek železa. V těhotenství potřeba železa stoupá, zvláště ve druhém a třetím trimestru by měla maminka zvýšit jeho příjem. Při pravidelné prohlídce na gynekologii se těhotným provede odběr krevního obrazu, pokud poklesne hemoglobin pod 110g/l, většinou lékař předepíše preparát železa.
Lehká anémie je normální, stav se upraví po podávání potřebných léků. Těžší formy už jsou nebezpečné pro miminko. Může docházet k nedostatečnému zásobení orgánů a miminko se tak může narodit předčasně nebo má nízkou porodní hmotnost. I pro maminku představuje nízká hladina železa zdravotní riziko – horší hojení poporodních poranění, zvýšené riziko zánětu v šestinedělí, větší krevní ztráty při porodu. Anémie se rozvíjí pozvolna. Mezi její příznaky patří:
- únava, ospalost, malátnost
- dušnost při námaze
- motání hlavy, závratě
- hučení v uších
- mdloby
- bledost, zimomřivost, studené končetiny
Anémii můžete předcházet potravinami, které obsahují železo:
- červená řepa
- jahody
- ostružiny
- švestky
- rybíz
- maliny
- borůvky
- sušené ovoce
- červené maso
- pistácie, kešu, lískové ořechy
- chřest, celer, zelí
Pro těhotné je potřebná i kyselina listová:
- fazole, hrách, čočka
- listová zelenina, špenát
- pomeranče, avokádo
- droždí
- játra
- košťálová zelenina
- slunečnicová semínka
Více článků najdete na portálu mamci.cz