Vzduch je nepřítelem jídla, takže to, jak je ukládáte, je důležité. Vzduchotěsná nádoba udrží potravu od vysychání, přílišné vlhkosti a mazlavosti a pohlcuje pachy – ale prakticky každá nádoba je označena jako vzduchotěsná. Není to ale vždycky pravda.
Vzduchotěsné nádoby
Vzduchotěsné nádoby mají těsné víko, které po uzavření neumožňuje zpětný přístup vzduchu. Mohou být skleněné, ale velmi dobře fungují také kvalitní plastové nádoby. Plastové nádoby navíc mají tu výhodu, že jsou lehké a nabízí širokou škálu velikostí, tvarů a barev. Uskladnit v nich můžete prakticky cokoliv – hnědý cukr, mouku, sušené ovoce, cereálie, kroupy, těstoviny, svačiny i balené obědy.
Pravidla pro skladování potravin
Bez ohledu na to, jaké skladovací nádoby používáte, postupujte podle následujících pravidel pro jejich výběr a použití:
- Vyhněte se keramickým obalům. I když mají těsnění, je nepravděpodobné, že jsou vzduchotěsné. Důvodem je to, že jsou porézní.
- Čtvercové nebo obdélníkové nádoby využívají prostor efektivněji než kruhové.
- Nádoby, které můžete ukládat jednu dovnitř druhé, jsou praktičtější pro skladování.
- Nepoužívejte větší skladovací nádobu, než potřebujete – zejména při mrazení. Vzduch v nádobě může způsobit, že se jídlo zkazí.
- Pokud chcete nádobu použít do mikrovlnné trouby, vždy uvolněte těsnění víčka, aby mohla pára unikat.
Skladování v lednici
Některé potraviny musí být uchovávány v ledničce, aby se zabránilo růstu bakterií – např. vařená jídla, maso, dezerty, mléčné výrobky, vejce a další. Vaše lednička by měla mít teplotu 0 až 5 °C. Aby lednice fungovala tak jak má:
- Otevírejte dveře lednice jen na dobu nezbytně nutnou k uložení nebo vyjmutí potravin.
- Počkejte, až se vařená jídla ochladí, než je vložíte do ledničky.
- Pokud je lednice plná, snižte ještě více teplotu.
- Pokud jídlo není označeno návodem k ukládání a je to typ jídla, které se rychle kazí, měli byste ho dát do ledničky a sníst do dvou dnů.
- Některé potraviny je třeba uložit do lednice až po jejich otevření.
- Zbytky vařených jídel dejte do lednice co nejdříve (ale až po jejich vychladnutí
Skladování suchých potravin v nádobách
Mnoho druhů potravin nemusí být uchováváno v lednici, například rýže, těstoviny a mouka, mnoho druhů nápojů, konzervované potraviny a neotevřené nádoby. Ale je stále důležité dbát na to, jak je ukládáte.
- Uchovávejte potraviny v uzavřených sáčcích nebo vzduchotěsných nádobách.
- Neskladujte potraviny nebo nápoje v blízkosti čisticích prostředků nebo jiných chemikálií.
- Neskladujte potraviny v nádobách, které dříve byly použity k jinému účelu.
- Neskladujte potraviny na podlaze, protože to může povzbudit myši, mravence a jiné škůdce.
Bezpečné skladování potravin
V závislosti na druhu jídla je třeba je uložit do lednice, mrazničky nebo do nádob, které udržujete ve skříních nebo na regálech. Při skladování jídla je důležité udržet jídlo v bezpečí, aby bylo stále ještě bezpečné pro jídlo nebo vaření. Nechte se inspirovat předchozími typy a ušetříte se od zbytečného vyhazování potravin.
Více článků najdete na portálu mamci.cz