Vyrobené dárky doma: Vánoce jsou svátky klidu. V nazdobených obchodech, kde se třpytí ozdoby a atmosféru dokreslují vánoční světýlka, je sice velmi snadné něco koupit, ale mnoha lidem se mačkat v davu zkrátka nechce. I doma lze vyrobit dárky pro radost, navíc přímo od srdce. Mnohé vás budou stát jen pár korun.
Nebaví vás nakupování a předvánoční chaos v obchodních centrech? Přesto si však chcete užít vánoční atmosféru a obdarovat své blízké? Skvělým řešením jsou vlastnoručně vyrobené dárky, které jsou navíc mnohem více osobní než ty koupené. Druhý jistě ocení, že jste výrobě věnovali svůj čas. Inspirujte se našimi tipy na skvělé vánoční dárky.
Pečený čaj
Budete potřebovat menší skleničky. Zhruba 1kg ovoce (může být i mražené), 600 g cukru krupice, koření dle chuti (skořice, hřebíček, badyán, vanilka…), bio citron, popřípadě rum. Pokud dáváte větší množství cukru, je dobré do čaje nakrájet třetinu až polovinu kyselejšího ovoce.
- Troubu si předehřejte na 220 0
- Nachystejte si vysterilizované sklenice.
- Do pekáčku nebo zapékací nádoby si pokrájejte na kousky ovoce (například hrušky, jablka, švestky, maliny, pomeranč…).
- Pokud používáte mražené ovoce, nechte ho nejdříve trochu povolit.
- Ovoce na plechu zasypejte cukrem.
- Přidejte koření.
- Posypejte na kousky nakrájeným citronem.
- Pekáček zakryjte alobalem a pečte 30 minut, po uplynutí doby sundejte alobal a dopékejte dalších 15 minut.
- Po celou dobu kontrolujte, jestli už ovoce pustilo šťávu a během pečení 3 – 4x promíchejte.
- V závěru pečení přilejte přibližně 2 dcl rumu nebo jiného alkoholu (popřípadě množství dle chuti), ale můžete ponechat i bez alkoholu.
- Ještě horké nalijte do připravených skleniček.
- Otočte dnem vzhůru a dejte do chladné místnosti.
- Na závěr ozdobte mašličkou, provázkem a cedulkou se složením a věnováním, pokud jste kreativní, můžete si koupit barvy na sklo a sklenici namalovat.
Vanilkový olej a cukr
Výborný tip pro hospodyňky a maminky. Cukr a olej z pravé vanilky. Výroba je jednoduchá a vystačíte si s několika ingrediencemi, navíc vše trvá jen chvilku. Využití je nejen v kuchyni, ale i v kosmetice-na pleť, vlasy, do koupele.
Na vanilkový olej budeme potřebovat 500 ml kvalitního rostlinného oleje, 2 vanilkové lusky, skleničky.
- Olej nalijte do kastrůlku a vložte lusky. Zahřívejte, dokud nebude horký. Pozor, lusky se nesmí smažit.
- Následně odstavte a nechte vychladnout.
- Nalijte do připravených skleniček, lusky můžete vyndat nebo ponechat jako dekoraci uvnitř nádob.
- Skleničky ozdobte a dárkově zabalte.
Vanilkový cukr z pravé vanilky je mnohem lepší než umělý vanilinový. Krásně provoní dezerty. Výrobu zvládne každý. Nachystejte si ½ kg cukru (třtinový nebo bílý), vanilkový lusk, vhodnou nádobu.
- Z vanilkového lusku odkrojte konce a pokrájejte jej na zhruba centimetrové kousky. Komu vadí černé tečky v cukru, může nejdříve lusky zbavit zrníček.
- Do nádoby nasypte cukr a kousky vanilkového lusku. Řádně promíchejte.
- Můžete rozdělit do několika uzavíratelných sklenic a ozdobit.
Domácí granola
Müsli zná asi každý, pokud je navíc zapečené a krásně křupe, snídaně nemá chybu. Navíc si do směsi můžete dát přesně to, co máte rádi. Skladba je na vás. Přípravu zvládnou i ti, kteří v kuchyni zrovna nevládnou.
- 300 g ovesných vloček (nebo 150 g ovesných a 150 g špaldových či žitných)
- 50 g plátků mandlí
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g dýňových semínek
- 100 g kešu oříšků
- 30 g kokosových plátků
- 2 lžíce kokosového oleje (případně jiného rostlinného)
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce lněných semínek
- 1 lžíce chia semínek
- 2 lžíce hnědého cukru
Troubu předehřejte na 1600 C a vyložte plech pečícím papírem. Smíchejte všechny suché ingredience a potom k nim přidejte med a kokosový olej. Vše pečlivě promíchejte, aby se směs obalila v medu a oleji.
Hmotu rovnoměrně rozprostřete na plech a dejte péct zhruba na 30 minut do trouby. V polovině doby ji promíchejte. Po upečení vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Pokud máte rádi ve směsi sušené ovoce, zamíchejte až po vychladnutí.
Nasypte do sklenic a přidejte cedulku s věnováním a složením. Dárkově ozdobte.
Kávový domácí likér
Tekuté dary jsou oblíbené, zvlášť s tímto receptem budete sklízet úspěch. Je jednoduchý na výrobu, patří mezi dárky, které lze udělat téměř na poslední chvíli. Navíc se dá využít i mimo vánoční čas. Kupte zajímavou skleničku, likér bude chutnat všem. Stejnou službu udělá i osvědčený recept na vaječný koňak.
- ½ l rumu (koňaku…)
- 2 kondenzovaná slazená mléka (Salko)
- 1 smetana ke šlehání
- 2 čokolády Kofila
- 3 malé lžičky instantní kávy
- 4–5 kostek hořké čokolády
- sklenici mléka
Do kastrolku nalijte mléko, rozlámejte do něj obě Kofily, kostky hořké čokolády a vsypte lžičky instantní kávy. Chvíli nechte probublat, odstavte a nechte vychladnout. Do mixéru nalijte vychladnou směs, obě Salka, rum, mléko a krátce rozmixujte.
Rozlijeme do láhví, které ozdobíme podle fantazie. Výborný je podáván s ledem.
Medový likér s vůní zázvoru
Likér je velmi chutný a také zdravý. Vyluhovaný s kořením, zázvorem a citronem. Nalitý do pěkných láhví a ozdobený bude příjemným překvapením pod stromečkem. Výroby se nebojte, s receptem ho zvládnete hravě.
- 0,5 l rumu (nebo jiné kvalitní pálenky)
- 1 hrnek tekutého medu
- kousek zázvoru
- 3 citrony (nejlépe s chemicky neošetřenou slupkou)
- hřebíček
- badyán
- skořice
Připravený med si rozehřejte, vsypte do něj nakrájený citron a na kolečka zázvor. Takto ponecháte minimálně dva dny, ale klidně i déle. Po uplynutí doby med opět rozehřejte, dejte do něj koření a nechte několik hodin louhovat.
Med přes sítko přeceďte, nalejte do větší nádoby a přidejte rum. Do skleněné láhve dejte celou skořici, kousek zázvoru a plátek citronu. Zalijte vyrobeným likérem a lahve důkladně zašpuntujte.
Voňavá koupelová sůl
Sůl používáme hlavně v kuchyni. Ale výborná je i do koupele. Harmonizuje, povzbuzuje, zlepšuje prokrvení a mnoho dalšího. Záleží, jaké bylinky do ní dáme. Vlastnoručně vyrobená sůl potěší a výroba není vůbec složitá.
- sušené bylinky
- esenciální olej
- růžovou himalájskou hrubozrnnou sůl nebo sůl z Mrtvého moře
- uzavíratelnou sklenici.
Vyberte si sušené bylinky, například sušenou levanduli nebo růži. Pokud chcete uvolnit a zklidnit, vyberte kombinaci levandule a lístků meduňky. V zimním období je vhodná směs při nachlazení – tymián, mateřídoušku, šalvěj, máta. Esenciální olej můžete vybírat podle účinků nebo zkrátka ten, který vám voní.
Uklidňující koupelová sůl
- hrubozrnná himalájská růžová sůl nebo sůl z Mrtvého moře (množství podle toho, kolik chcete vyrobit skleniček). Zhruba hrneček a půl na sklenici.
- sušená levandule
- sušené lístky meduňky
- 3-5 kapek 100 % esenciálního levandulového oleje
- 3-5 kapek 100 % esenciálního citronového oleje
- lžička kvalitního rostlinného oleje
Do větší nádoby nasypte sůl a bylinky. Zakápněte esenciálními oleji a přidejte lžičku rostlinného oleje. Pečlivě promíchejte a nasypte do uzavíratelné nádoby. Nechte několik dní odležet. Ozdobte a můžete darovat.
Šlehané tělové máslo
Domácí kosmetika zažívá velký boom. Výroba je jednoduchá, ingredience přírodního původu a ušetříte i nějakou korunu. Krásně voní a po koupeli bude vhod. Ingredience můžete koupit v lékárně, drogerii nebo na e-shopu.
- 35 g bambuckého másla
- 15 g meruňkového oleje (arganového, mandlového, avokádového nebo jiného rostlinného oleje, který vás zaujme)
- 20 kapek éterického oleje, který vám voní
Ve vodní lázni společně s olejem rozpusťte bambucké máslo. Jakmile má tekutou konzistenci, sundejte z ohně a dejte chladit do lednice. Připravte si šlehač. Jakmile směs v lednici ztuhne, vyšlehejte ji šlehačem, získá tak na objemu. Nakonec kápněte éterický olej a zašlehejte. Přendejte do lahve a je hotovo.
Pivní hermelín
Hermelín nakládaný v oleji už jistě znáte. Česká specialita je k dostání snad ve všech hospodách a v různých variacích. Varianta s pivem už je méně známá. Potěšit může zejména muže.
- 4 hermelíny
- 2 červené feferonky
- 4 cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- nové koření
- bobkový list
- celý pepř
- láhev piva
Hermelíny opatrně rozřízněte, asi do dvou třetin. Feferonky nakrájejte na kolečka, cibuli na půlkolečka a česnek utřete se solí. Hermelíny potřete uvnitř utřeným česnekem a poklaďte pár kolečky feferonek a cibule.
Naplněné sýry naskládejte do sklenice, přidejte zbylé feferonky, cibuli a česnek. Vložte koření a zalijte pivem. Dobře uzavřete víkem a nechte v teple několik dní uležet, potom dejte do lednice.
TIP: Darovat můžete také domácí vánoční směs se zeleným čajem sencha.
Více článků najdete na portálu mamci.cz