Růžičková kapusta: Právě nyní přichází sezóna růžičkové kapusty – co na to vaše děti? Milují ji nebo nenávidí? Tak či tak, s těmito třemi recepty zazáříte i u zatvrzelých odpůrců této zeleniny. Vyzkoušejte a uvidíte!
Gratinované kapustičky
Budete potřebovat: 500 g růžičkové kapusty, 4 lžíce másla, 4 lžíce oleje, 100 g anglické slaniny, 3 lžíce mandlových plátků, 225 ml smetany ke šlehání, šťáva z půlky citronu, 5 lžic parmezánu, sůl, pepř
Postup: Růžičkovou kapustu nejprve umyjte a pak vařte v osolené vroucí vodě asi 7 minut. Poté vodu slijte a kapustičky krátce opečte na másle na pánvi. Přidejte pokrájenou slaninu a plátky mandlí. Po pár minutách opékání do směsi přidejte smetanu a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Směs pořádně promíchejte a vložte do zapékací mísy. Nakonec zasypte parmezánem. Pečte na 190 stupňů Celsia asi 10 minut.
Kapustové karbanátky
Budete potřebovat: 500 g růžičkové kapusty, 150 g uzeného špeku, 1 cibule, 2 vejce, 100 g hladké mouky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, petržel, majoránka
Postup: Kapustu důkladně umyjeme a uvaříme v osolené vroucí vodě do změknutí. Poté kapustu nasekáme najemno. V menším kastrolu si mezitím rozehřejeme špek. Když se zčásti vypeče, přidáme k němu nadrobno pokrájenou cibuli a asi pět minut opékáme. V míse poté smícháme kapustu, špek s cibulkou, vejce, mouku, sůl a pepř. Podle chuti směs ještě dochutíme kořením – nejlepší je majoránka a petržel. Směs pořádně prohněteme a vytvarujeme placičky. Placičky opečeme na pánvi z obou stran dozlatova.
Pizza s růžičkovou kapustou a slaninou
Budete potřebovat: těsto – ¼ kostky čerstvého droždí, 1 lžička medu, 1 lžíce olivového oleje, 300 g hladké mouky, na pizzu – rajčatové pyré s česnekem a bazalkou, 150 g anglické slaniny, 150 g růžičkové kapusty, 100 g parmezánu
Postup: Do malé mísy rozdrobíme droždí a nalijeme trochu teplé vody. Přidáme med, řádně promícháme a necháme asi 10 minut stát. Do větší mísy nalijeme rozpuštěné droždí, olej, asi 200 ml teplé vody a mouku. Směs důkladně promícháme, dokud není veškerá mouka mokrá. Podle potřeby přidáme mouku nebo teplou vodu. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rukou vypracujeme do hladkého bochánku, který dáme do mísy a přikryjeme potravinovou fólií. Mísu s těstem odložíme na teplé místo asi na hodinu (dokud nezvětší objem dvakrát). Vykynuté těsto rozdělíme na půlky a znovu vypracujeme, tentokrát na 2 hladké bochánky. Přikryjeme fólií a na chvíli dáme opět stranou.
Poté z vykynutého bochánku vytvarujeme či vyválíme tenké kolo o průměru asi 30 cm. Totéž i s druhým bochánkem. Obě pizzy potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe slaninou, kapustou a posypeme parmezánem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia přibližně 20 minut.
Více článků najdete na portálu mamci.cz