Kakaové řezy s Mascarpone je moučník efektní a přitom poměrně snadný. Velmi se hodí jako slavnostnější moučník do jídelníčku.
Co budete na cca 12 kousků potřebovat
Na těsto si připravte:
- 4 vejce (oddělené bílky a žloutky),
- 2 lžíce vlažné vody,
- 120 g cukru,
- špetka soli,
- 75 g polohrubé mouky,
- 75 g škrobové moučky,
- 2 lžíce kakaa.
Na krém:
- 200 g Mascarpone,
- 200 ml smetany na šlehání,
- 2 lžíce javorového sirupu,
- 2 lžíce moučkového cukru (nebo domácího vanilkového cukru).
Ostatní:
- moučkový cukr na posypání,
- šlehačka k podávání,
- lístek máty nebo meduňky na ozdobu.
Postup
Troubu předehřejeme na 200 °C. Nejprve si připravíme piškotové těsto. Žloutky oddělíme od bílků a ušleháme s dvěma lžícemi vody do pěny, potom postupně zašleháme 2/3 cukru. Odložíme stranou a ušleháme sníh z bílků a špetky soli, poté do sněhu zašleháme zbytek cukru. Asi 1/3 sněhu zašleháme do žloutkové pěny (je to z důvodu, aby těsto nekleslo). Potom zbývající sníh navrstvíme na žloutkovou pěnu a na něj přes sítko prosejeme mouku, škrobovou moučku a kakao. Opatrně a lehce vše promícháme. Těsto nalijeme na vyvýšený plech vyložený pečicím papírem (aby byl i částečně po stěnách). Uhladíme a pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. Po upečení necháme mírně zchladnout a i s pečicím papírem vyndáme, necháme zcela zchladnout.
Mezitím si připravíme krém. Mascarpone smícháme s javorovým sirupem a moučkovým (vanilkovým) cukrem, potom opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku. Plát těsta si podélně rozkrájíme na 3 stejně dlouhé části. První část potřeme polovinou krému, přiklopíme druhou částí, kterou rovněž potřeme zbývajícím krémem, a přiklopíme třetí částí. Lehce přimáčkneme a pocukrujeme moučkovým cukrem. Můžeme nechat vychladit v lednici.
Podáváme s kopečkem/nokem šlehačky ozdobené lístkem máty nebo meduňky.
Více článků najdete na portálu mamci.cz