Také si stále lámete hlavu s tím, jak to udělat, aby dort byl patřičně vysoký, a nakonec vám z každého piškotového korpusu vznikne placka? Tak odteď už se vám dort vždycky podaří.
Základem je správný poměr surovin
Na piškotový korpus (kulatý) budete potřebovat:
- 5 oddělených vajec,
- 200 g cukru krupice,
- 10 lžic horké vody,
- 300 g polohrubé mouky,
- špetku soli,
- tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy.
Následuje správný postup
Nejprve ušlehejte žloutky s cukrem a ke konci šlehání přidejte 10 lžic horké vody – pozor pěna docela nabyde. Zvlášť ušlehejte bílky se špetkou soli. Část sněhu z bílků lehce vmíchejte do žloutkové pěny. Potom na pěnu navrstvěte polohrubou mouku a zlehka zamíchejte. Nakonec zamíchejte zbytek sněhu. Formu na dort vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Opatrně vlijte těsto a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
A teď ještě ty fígle
- Část sněhu se musí zamíchat do žloutkové pěny ještě před moukou, aby těsto už neklesalo.
- S těstem se nesmí bouchnout – a to ani když jej dáváte do trouby, ani když jej z trouby vyjímáte.
- Piškotové těsto nesnáší prudké změny teplot – tj. dejte ho do předehřáté trouby a nechte ho vychladnout nejlépe v troubě, kterou vypnete, nebo kdekoliv, kde bude pomalu klesat teplota.
S těmito radami zůstane váš korpus po upečení stejně vysoký, jako když jste jej nalili do formy!
Více článků najdete na portálu mamci.cz