Nikdo nemá rád plýtvání jídlem, ale děláme to více, než si myslíme. Podle jednoho výzkumu, který byl proveden v Americe, bylo zjištěno, že lidé vyhodí více než 25 % veškerých nakoupených potravin! Zamyslete se nad tím, kolik jídla vyhazujete. Není na škodu zaměřit se také na druh jídla, které vyhazujete. Pokud každý týden vyhazujete salám, prostě ho příště kupte méně.
Většinou se plýtvání jídlem týká potravin, které mají krátkou dobu trvanlivosti. Uzeniny, sýry a jiné mléčné výrobky – a také zelenina. V tomto článku se zaměříme na zeleninové zbytky a na to, jak je zužitkovat. Zde je 5 způsobů, jak zužitkovat zeleninové zbytky z kuchyně.
1. Vytvořte si zásobu zeleniny.
V jednom ze šuplíku v mrazáku si nechejte místo pro odřezky zeleniny – jako jsou zbytky cibule, celeru, mrkve, hub, zelené fazole, kukuřičných klasů, brambor atd. Až bude pytlík dostatečně velký, zalijte ho vodou a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte pobublávat asi hodinu (klidně déle, je-li chuť slabá). Poté sceďte, osolte, opepřete a máte připravený zeleninový vývar. Ten můžete využít pro přípravu polévky nebo i jiných pokrmů.
2. Využijte nať z řepy.
Zelené listy nejrůznější zeleniny, jsou skvělé jako ozdoba nebo přídavek do salátů. Nejinak je tomu s listy řepy. Použijte je v salátu nebo těstovinovém salátu.
3. Vařte stonky brokolice.
Zvykli jsme si ořezat růžičky brokolice a ty využívat na jídlo. Ale stonky brokolice můžeme také využít. Jsou často nejsladší součástí brokolice! Nakrájejte na plátky o tloušťce 0,5 cm (nejdříve oloupejte vnější vrstvu, jestliže vypadá houževnatě) a vařte spolu se zbylou brokolicí. Nebo si dělejte brokolicové pesto na těstoviny. Stonek brokolice můžete využít také při přípravě vývaru.
4. Používejte stonky a natě i z jiné zeleniny.
Jsou stejně jedlé jako listy, ale vyžadují delší vaření, aby se změkčily. Jemně nakrájejte a poté smažte na olivovém oleji, dokud nebudou měkké. Jedná se o mangold, listy z ředkviček nebo kedluben a další natě.
5. Využijte slupku vodních melounů.
Slupku vodních melounů (zbavené všech červených částí) můžete upéct a poté využít nakrájené v salátech nebo sendvičích.
Více článků najdete na portálu mamci.cz