Po mnoho let se diskutovalo o tom, že tuky v nadměrném množství škodí našemu zdraví a jsou jednou z hlavních příčin obezity. Tyto teorie byly později vyvráceny dalšími studiemi, které naopak vyzdvihovaly tuky a za hlavního viníka obezity označovaly cukry. Jak to tedy s těmi tuky je? Škodí nám nebo ne? Které bychom měly jíst a kterým bychom se naopak měli vyhnout obloukem?
Nejsou tuky jako tuky. V prvé řadě si můžeme tuky rozdělit do dvou hlavních skupin. Dělí se na nenasycené (tedy rostlinné) a nasycené (živočišné). A jaký je mezi nimi rozdíl? Nasycené tuky oproti nenasyceným obsahují cholesterol, který v nadměrném množství našemu zdraví může škodit – ucpává cévy a zvyšuje tím riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Neznamená to nutně, že bychom se měli striktně zdržovat všech živočišných tuků – tedy másla, vajec a jiných produktů, ale spíše bychom měli sledovat, v jakém množství je jíme. Zároveň také není pravidlem, že všechny nenasycené tuky jsou zdravé. Například tuky zpracované vysokými teplotami, jako jsou margaríny a tuky na pečení zdravé zkrátka nejsou. Va jakých konkrétních potravinách bychom tedy měli hledat tuky, které jsou našemu tělu prospěšné?
Z olejů je to například olivový, za studenta lisovaný nebo slunečnicový. Pokud byste hledali tuk ve své přirozené formě, nejzdravější volbou jsou různé druhy nepražených ořechů a semínek, které se skvěle hodí například do snídaňových kaší. Dalším vhodným zdrojem tuků je avokádo, které můžete přikrájet do vašeho oblíbeného zeleninového salátu.
Jste si již s tuky jistější? Přestaňte se jich bát a zkuste je pravidelně zařazovat do jídelníčku. Tuky jsou pro naše tělo stejně nezbytné jako všechny ostatní živiny.
Více článků najdete na portálu mamci.cz