Zdraví na prvním místě. Pro vás i vaši rodinu platí vesměs to samé. Přirozeně chcete, aby vaše ratolest a váš milý měli tu nejlepší možnou výživu. Občas je těžké uvařit jídlo tak, aby bylo nejen zdravé, ale také chutné. Víte, jak můžete jednoduše obměnit pár surovin v kuchyni, aniž byste příliš ovlivnila jeho výslednou chuť?
Ghí
Už jste někdy zaslechla o ghí, neboli přepuštěném másle? Ghí k nám dorazilo z východu, svůj původ má v Indii. Oproti běžnému máslu na něm mimo jiné můžete restovat, aniž by se jídlo přepalovalo. Další výhodou je jeho máslová chuť bez obsahu laktózy.
Med
Běžný bílý rafinovaný cukr už dávno není v kurzu. Vyměňte ho za zdravější sladidlo. Snad nejlepší možností je med, který kromě sladké chuti obsahuje velké množství vitamínů. Pozor ale na jeho využití v teplé kuchyni. Teplem med totiž ztrácí své zázračné účinky.
Cuketa
Podobným způsobem jako květák se dá použít také cuketa jako příloha. Nastrouhejte ji na dlouhé plátky a podávejte k těmto zdravým špagetám třeba vaši oblíbenou rajčatovou omáčku.
Lahůdkové droždí
Že je to pro vás novinka? Lahůdkové droždí oproti tomu pekařskému nemá schopnost nakynout těsto. Obsahuje ale mnoho cenných látek a navíc chuťově připomíná parmezán. Zaměňte ho občas za sýr v jakémkoli jídle.
Květák
Kromě toho, že je květák skutečně zdravý, dá se s ním čas od času nahradit nějaká příloha. Jak? Snadno. Uvařte květák a poté ho rozšťouchejte na malé růžičky. Dochuťte ho, a podávejte místo běžné přílohy. Budete překvapená, jak dobře chutná.
Je mnoho různých způsobů, jak udělat běžné jídlo zdravější. Proto buďte kreativní a zkoušejte nové věci. Nedělejte z vaření rutinu, a zkrátka si ho užívejte. Nejen vy budete spokojenější.
Více článků najdete na portálu mamci.cz