Pakliže jste někdy v minulosti zkoušela zhubnout, zajímala jste se o složení potravin (anebo jste alespoň někdy v životě přečetla článek o zdravém stravování), pravděpodobně se vám informace o kilokaloriích a kilojoulech nevyhnula. Víte ale vůbec co tyto pojmy znamenají a co vyjadřují? A proč byste rozhodně měla vědět, jakým způsobem fungují?
Kilokalorie, stejně tak jako kilojoul, zjednodušeně vyjadřuje energetickou hodnotu potravin. V podstatě nám dávají informaci o tom, kolik energie po jejich snědení do svého těla přijímáme. Každý složka potravy – sacharidy, tuky nebo bílkoviny – má trochu odlišnou energickou hodnotu. Zatímco tuky jsou nejvýživnější, bílkoviny a sacharidy jsou na tom co do energie dost podobně, vláknina je energeticky nejméně výživná. V těle se však všechny chovají odlišně.
Co je bazální metabolizmus
Ke kouzelným slovíčkům kilojoul a kilokalorie se neodmyslitelně vztahuje také pojem bazální metabolismus. Bazální metabolismus je hodnota, která nám udává, kolik energie za den spálíme v absolutně klidovém režimu. Jinými slovy nám říká, kolik energie spotřebujeme, abychom udrželi naše tělo v normálním chodu. No a proč je důležité tohle všechno vědět?
Pakliže se snažíme zhubnout, měly bychom si uvědomit, jakým způsobem naše tělo funguje. Jeho rovnice je jednoduchá. Náš příjem by měl být vždycky být o něco menší než výdej. Proto je tak důležité znát kalorickou hodnotu jednotlivých potravin. Bohužel ne vždycky platí, že pokud po jídle téměř okamžitě dostaneme znovu hlad, mělo nízkou energetickou hodnotu. Kupříkladu takový dortík, přestože je energeticky hodně výživný, náš žaludek v žádném případě nenasytí. Opačným příkladem je zelí nebo salát, které i přes svou nízkou energetickou hodnotu žaludek zaplní.
Přemýšlejte více nad tím, co jíte. Nedávejte do svého těla všechno možné. Nejen, že ulehčíte svému tělu, ale zároveň dost pravděpodobně potěšíte také sami sebe, kupříkladu nižším číslem na váze.
Více článků najdete na portálu mamci.cz