Kojení je nejpřirozenější, nejdostupnější, nejlevnější a zároveň nejvýživnější zdroj potravy pro novorozené děti a kojence. Některé maminky kojit skutečně nemohou. Ať už z důvodu malého množství nekvalitního mléka, anatomických překážek, případně kvůli onemocnění matky, jejíž léčba by přechodem přes mateřské mléko byla pro dítě riziková. Jsou však, bohužel i v dnešní moderní době, mámy, které nechtějí kojit záměrně a mají k tomu „své“ důvody.

Kojit? Nikdy…

Zpočátku začněme lehce pesimisticky. Kojení, kromě nezvratných výhod, s sebou nese i několik drobných maličkostí, které považujme za jakousi daň tehdy, když zvážíme, kolik pozitiv přináší dítěti. V prvé řadě jde o estetický problém.  Každá žena chce být krásná, nechce být poznamenaná těhotenstvím ani kojením. Jenže co si budeme povídat, kojí-li maminka 1-2 roky jedno dítě, kterému časem pořídí sourozence, jedná se už v průměru o 3-4 roky neustálého kojení. A co teprve ženy, které mají více jak dvě děti a všechny své ratolesti plně a dlouhodobě kojí?

Je jisté, že poprsí žen před a po kojení se srovnávat nedá. Naštěstí ale existují různé doplňky stravy pro zpevnění prsou, posilovací cvičení, zpevňovací spodní prádlo, případně i plastika prsou. Druhou nevýhodou je „uvázání se“ k dítěti a nemožnost několik dlouhých týdnů, měsíců, či let, vyrazit za zábavou. Většina žen ale chápe, že čas večírků s narozením dítěte skončil, alespoň na čas. Proto dělá vše pro to, aby dítěti darovala to nejcennější – kvalitní stravu, i za cenu nepohodlí nebo doma strávených večerů.

Rozdíly ve složení mléka

Přestože se mnoho výrobců umělé výživy snaží složením mléka co nejvíce přiblížit skladbě mléka mateřského, nelze toho úplně dosáhnout. Ještě stále úplná náhrada vynalezena nebyla, a pokud se to někdy někomu podaří, svými dalšími výhodami každou jinou stravu stejně mléko mateřské převálcuje. Budeme-li se rýpat ve složení mateřského mléka, zjistíme, že kalorická hodnota je cca 70 kcal/100 ml mléka. Oproti mléku kupovanému či kravskému obsahuje 1 g bílkovin/100 ml mateřského mléka. Přičemž poměr bílkovin je natolik správně rozložen, že vstřebávání ze zažívacího traktu je snazší a naprosto přirozené.

Co se týče poměru tuků, jejich hodnota je srovnatelná s umělou výživou. V čem je ale rozdíl, je vyšší obsah cholesterolu esenciálních mastných kyselin a nenasycených mastných kyselin. Jsou nezbytné pro další zpracování tuků a správný rozvoj organismu. Díky těmto poměrům vzniká u kojeného dítěte tzv. „tukový metabolismus“, tedy situace, kdy celoživotně lépe zpracovává tuky a většinou nemá sklon k obezitě. Ve 100 ml mateřského mléka najdeme až 6,5 g cukru, respektive laktózy, která je pro dětská střívka výborně vstřebatelná, nezatěžuje zažívací trakt, a navíc obsahuje Lactobacilus bifidus, čímž působí jako tělu vlastní probiotikum, které hraje důležitou roli pro imunitu dítěte a správnou střevní mikroflóru. V porovnání s kravským mlékem či umělou výživou obsahuje mateřské mléko mnohem více vitamínů. Především A, C a D, což jsou důležité látky pro vývoj a tvorbu kostí, přirozenou imunitu dítěte a správný rozvoj mozkových center. V čem je mateřské mléko naprosto nenahraditelné je poměr faktorů imunity, které se uplatňují při tvorbě obranyschopnosti. V mateřském mléce je těchto faktorů obsaženo 8, přičemž v kravském ani jeden.

Nesporné výhody kojení

  • Podpora citové vazby mezi matkou a dítětem
  • Mateřské mléko má stále stejnou ideální teplotu
  • Tvoří se individuální množství mléka, dle potřeb dítěte
  • Obsahuje optimální poměr všech cenných látek
  • Obsahuje, již zmíněných, 8 faktorů imunity
  • Kojením se vytváří v dítěti podklad pro správné hospodaření s tuky
  • Časová a finanční nenáročnost

Pokud máte možnost a podmínky pro kojení, určitě této šance využijte a dopřejte dětem co nejkvalitnější výživu, dáte jim tím víc, než si vůbec dovedete představit.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na