trhy s ovocem

Zajímala jste se někdy o původ potravin, které doma jíte? Například, proč jsou ovoce a zelenina čím dál tím vzhledově „dokonalejší“, jahody „sladší“, banány čím dál tím větší a okurky čím dál tím rovnější? Jsme to právě my – spotřebitelé, kdo ovlivňuje poptávku, a po křivé zelenině, zelenině bez chuti a ovoci, které nemá dostatečně sytou barvu, holt poptávka není. Jíme a vybíráme potraviny očima, a v tomto případě se nám to v budoucnu bohužel může vymstít. Proč?

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina, kterou vidíme v obchodě, ve většině případů není „opravdová“. Jsou to skleníkově vypěstované potraviny, které mají jen pramálo společného s tím, co jsme znali z dob dřívějších. Výživové hodnoty, vitamíny a další potřebné látky pro naše tělo, jsou totiž v tomto ovoci a zelenině obsažené jen minimálně, proto máme tak často nedostatek výživy v těle, máme oslabenou imunitu a trpíme na nedostatek vápníku, železa, či jiných důležitých látek.

ovoceOšetřování zeleniny a ovoce

Druhou věcí je ošetřování zeleniny a ovoce, aby „vydržely“. Jsou nastříkávány různými chemickými směsmi, které je udržují nepřirozeně dlouho „čerstvými“ a poživatelnými. Takovým typickým příkladem mastný povlak na jablku. Zcela odlišnou kapitolou jsou pak chemická hnojiva a pesticidy. To opravdu chceme dávat do svého těla?

Při troše vynaložené snahy (a brouzdání po internetu) si snadno můžete vyhledat farmáře ve svém blízkém okolí, a objednávat si suroviny přímo od nich. Ano, je to o něco dražší a někdy si za kvalitou musíte dojet. Uvědomte si ale, že jídlo je investice do budoucna, a tím, že zainvestujete teď, v budoucnu ušetříte. Třeba za hromadu léků. Navíc mnoho farmářů dnes nabízí pravidelný závoz bedýnek, které vám čerstvé potraviny doručí až do domu.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na