Zajímala jste se někdy o původ potravin, které doma jíte? Například, proč jsou ovoce a zelenina čím dál tím vzhledově „dokonalejší“, jahody „sladší“, banány čím dál tím větší a okurky čím dál tím rovnější? Jsme to právě my – spotřebitelé, kdo ovlivňuje poptávku, a po křivé zelenině, zelenině bez chuti a ovoci, které nemá dostatečně sytou barvu, holt poptávka není. Jíme a vybíráme potraviny očima, a v tomto případě se nám to v budoucnu bohužel může vymstít. Proč?
Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina, kterou vidíme v obchodě, ve většině případů není „opravdová“. Jsou to skleníkově vypěstované potraviny, které mají jen pramálo společného s tím, co jsme znali z dob dřívějších. Výživové hodnoty, vitamíny a další potřebné látky pro naše tělo, jsou totiž v tomto ovoci a zelenině obsažené jen minimálně, proto máme tak často nedostatek výživy v těle, máme oslabenou imunitu a trpíme na nedostatek vápníku, železa, či jiných důležitých látek.
Ošetřování zeleniny a ovoce
Druhou věcí je ošetřování zeleniny a ovoce, aby „vydržely“. Jsou nastříkávány různými chemickými směsmi, které je udržují nepřirozeně dlouho „čerstvými“ a poživatelnými. Takovým typickým příkladem mastný povlak na jablku. Zcela odlišnou kapitolou jsou pak chemická hnojiva a pesticidy. To opravdu chceme dávat do svého těla?
Při troše vynaložené snahy (a brouzdání po internetu) si snadno můžete vyhledat farmáře ve svém blízkém okolí, a objednávat si suroviny přímo od nich. Ano, je to o něco dražší a někdy si za kvalitou musíte dojet. Uvědomte si ale, že jídlo je investice do budoucna, a tím, že zainvestujete teď, v budoucnu ušetříte. Třeba za hromadu léků. Navíc mnoho farmářů dnes nabízí pravidelný závoz bedýnek, které vám čerstvé potraviny doručí až do domu.
Více článků najdete na portálu mamci.cz