Sacharidy jsou, stejně jako před lety tuky, snad největším strašákem „věčných dietářek“, ale také těch, kteří zkrátka chtějí efektivně a dlouhodobě zhubnout. Hovoří se o nízkosacharidových dietách, ale také o jídelníčcích, ze kterých se sacharidy vynechávají úplně. Je to ale skutečně zdravé? Jaká je pravda o tolik diskutovaných sacharidech?
Tak především, mnoho lidí neví, že sacharidy jsou dvojího typu – jednoduché a složené. Jednoduché cukry jsou ty, které si většina lidí pod tímto obecným názvem představuje, tedy veškeré sladkosti, slazené nápoje, doslazované mléčné výrobky, ale také ovoce. Oproti tomu složené cukry jsou různé druhy obilovin, cereálie nebo třeba kvalitní pečivo. Jednoduché sacharidy, jak už tomu název napovídá, se v těle rozkládají rychle a slouží tak především jako okamžitý zdroj energie. Složené sacharidy se naopak v těle rozkládají pomalu a dodávají tělu energii po celý den. Je důležité zdůraznit, že pro lidské tělo jsou z odlišných důvodů podstatné oba druhy cukrů. Není vhodné sacharidy z jídelníčku vynechávat úplně, protože jsou zcela nenahraditelné a jsou zodpovědné za správnou funkci těla a mozku.
Jaké sacharidy konzumovat?
Z výše zmíněných důvodů je zřejmé, že „zlo“ netkví v sacharidech samotných tolik jako v naší volbě. Doporučuje se dávat přednost zdravějším alternativám obou druhů cukru. V případě jednoduchých cukrů bychom si tudíž měly zvolit ovoce místo čokolády nebo sušenky. Složité sacharidy je vhodné do svého jídelníčku zařadit v podobě různých celozrnných pečiv, hnědé rýže, pohanky, jáhle a dalších bezlepkových kaší. Neznamená to, že se musíte vzdát svých oblíbených těstovin, ale vždy hledejte jejich zdravější alternativu.
Více článků najdete na portálu mamci.cz