Víte, že červená čočka je dokonalým zdrojem kvalitních bílkovin, železa, vitamínů a minerálních látek? Další výhodou červené čočky je také její lehká stravitelnost. Díky tomu je vhodná i pro malé děti. A navíc existuje spoustu lahodných receptů, které si vaše ratolesti jistě zamilují. V dnešním článku vám přináším 3 tipy na pokrmy z této skvělé a chutné luštěniny.
Pomazánka s červenou čočkou a dýní
Ingredience: 1 hrst vařené čočky, 1 menší cibule, 1 hrst nahrubo nastrouhané dýně hokaido, 1 polévková lžíce olivového oleje, česnek, sůl
Postup:
1. Cibuli nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli spolu s dýni lehce podusíme.
2. Jakmile cibule a dýně změkne, přidáme na pánvičku také vařenou čočku a vše osolíme.
3. Ještě chvilku vše na pánvi podusíme, aby se nám lépe prolnuly chutě. Na závěr přidáme prolisovaný česnek – množství dle chuti.
4. Pomazánku podáváme například na kolečkách rohlíku, jako jednohubky či na čerstvé bagetě, se zeleninovou přílohou, jakou máte rádi.
5. Tip: Pomazánku můžete rozmixovat.

Jednoduchá čočková polévka
Ingredience: 200 g červené čočky, zeleninový vývar nebo voda, lžíce másla, 1 cibule, 1 větší mrkev, asi 5 středních brambor, česnek, sůl, pepř, majoránka
Postup:
1. Cibuli nasekáme na jemno, mrkev nastrouháme nahrubo a brambory nakrájíme na malé kostičky.
2. V hrnci rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Cibulka na másle dodá polévce neodolatelnou chuť i vůni. Poté orestujeme i nastrouhanou mrkev, chvíli podusíme.
3. Do hrnce vysypeme čočku a pokrájené brambory a zalijeme vodou či zeleninovým vývarem. Vše vaříme do změknutí čočky (asi 20 minut).
4. Na závěr dochutíme solí, prolisovaným česnekem a majoránkou.
Špagety s omáčkou z červené čočky
Ingredience: 500 g uvařených špaget, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 hrnek červené čočky, 1 mrkev, 1 stonek řapíkatého celeru, 400 g loupaných krájených rajčat, 700 ml zeleninového vývaru, špetka soli, špetka pepře, 50 g parmezánu, 3 lžíce oleje
Postup:
1. Cibuli pokrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Mrkev a celer očistíme a pokrájíme na kostičky.
2. V hrnci na oleji orestujeme cibuli. Po chvíli přidáme prolisovaný česnek a necháme ho provonět. Poté do hrnce přidáme ještě mrkev a celer, promícháme a necháme lehce orestovat.
3. Do zeleninového základu nyní vmícháme propláchnutou čistou čočku a rajčata a vše promícháme a dochutíme solí a pepřem.
4. Tuto směs zalijeme polovinou vývaru a přivedeme k varu. V průběhu vaření postupně přiléváme zbytek vývaru. Vaříme do změknutí čočky.
5. Omáčku podáváme na špagetách. Posypeme nastrouhaným sýrem. Špagety můžeme na talíři dozdobit a provonět lístkem čerstvé bazalky.
Více článků najdete na portálu mamci.cz