Medovina neboli medový likér je velmi lahodný likér, který můžete konzumovat studený i horký. Jeho domovinou je východní Prusko, kde se údajně používal k lovu medvědů, odtud také jeho další název – medvědí past.
Co budete na výrobu likéru potřebovat
Na výrobu jedné litrové lahve likéru si připravte:
- 450 g medu,
- 440 ml lihu,
- voda na dolití po značku 1 litr,
- cukerné barvivo – kulér.
A postup je následující
Med zahřívejte ve vodní lázni, až se zcela rozpustí. Potom jen nechte vychladnout a přidejte líh a vodu po značku 1 litru. Likér by takto byl velmi nevýrazné barvy, a tak jej dobarvěte cukerným kulérem (ten můžete koupit nebo sami vyrobit z cukru, jedná se v podstatě o zkaramelizovaný cukr, který je následně naředěn lihem a vodou, aby zůstal v tekutém stavu – pozor ale, karamelizování trvá dlouho, vyžaduje trpělivost a neustálé míchání). Medový likér potom necháme několik týdnů stát, než se usadí všechny zákalové látky z medu. Poté ještě přecedíme, abychom se zbavili sedimentu. Urychlit sedimentaci můžeme přidáním cca 5 g oxidu hořečnatého, který rychleji stáhne zákalové látky ke dnu.
Uchovávání a trvanlivost
Likér uchováváme ve skleněné lahvi v chladu a temnu a vydrží nám určitě jeden rok.
Více článků najdete na portálu mamci.cz