Diety, problémy se stravou, přejídání nebo špatně nastavená představa o vlastní dokonalosti. Americká dietoložka Abby Langer ve svém článku o zdravém stravování pro Self magazín představila tři nejdůležitější zásady o zdravém přístupu k jídlu, které se během své dvacetileté praxe naučila. Které věci vám pomohou jednou provždy vyřešit vaše problémy se stravováním?
-
Nikdy to není jen o jídle
Pakliže někoho dlouhodobě trápí problémy se stravováním, jen zřídkakdy to souvisí s jídlem samotným. Za potížemi, které vás sužují, se většinou skrývají mnohem komplikovanější psychické problémy. Vztah s jídlem si budujeme už od dětství, a pokud jste už od mládí držela diety, případně jste čelila častým urážkám týkajících se vaší postavy, je pravděpodobné, že si tyto trable s sebou ponesete až do dospělosti. A pokud se jednou provždy nerozhodnete své problémy vyřešit, mohou vás trápit ještě hodně dlouho.
-
Každé tělo je jiné
Všichni jsme jiní, a proto, co vyhovuje jedné z nás, nemusí nutně sedět druhé a naopak. Proto hledání dokonalého „tabulkového“ jídelníčku je hloupost a nemůže nikdy stoprocentně fungovat. Zatímco něčí tělo se cítí dobře s vyváženým poměrem bílkovin, sacharidů a tuků, další tolik sacharidů nepotřebuje. Zkoušejte a hledejte, dokud nenajdete ten pravý jídelníček pro vás.
-
Vyvážený jídelníček je dlouhodobě mnohem udržitelnější než jakákoli dieta
V neposlední řadě, zkrátka neexistuje nic lepšího, než vyvážená zdravá strava a sem tam nějaké to „hřešení“ v podobě dortíku nebo sklenky vína. Jen takový jídelníček je dlouhodobě udržitelný a jenom s ním se vám podaří efektivně zhubnout, případně si svou postavu udržet.
Více článků najdete na portálu mamci.cz