Zrak je jeden z našich smyslů. Správně zvolenými potravinami můžeme podpořit zdravé oči, předcházet chorobám nebo alespoň zpomalit jejich nástup. Pokud máte problémy s očima, můžete zlepšit stav výběrem vhodných potravin. Velmi jim prospívá vitamín A, lutein, Omega-3 mastně kyseliny, vitamín C, vitamín E, zinek, zeaxantin.
Mrkev
Už naše babičky říkaly, že máme jíst mrkev, ať dobře vidíme a měly pravdu. Mrkev je zdrojem beta-karotenu a vitamínu A. Beta-karoten je velmi účinný antioxidant, který chrání oční buňky. Vitamín A je důležitý pro povrch očí.
Losos, tuňák
Jsou bohaté na Omega-3 mastné kyseliny, které velmi pozitivně působí na oční sítnici a zároveň jsou prevencí syndromu suchého oka. Snižuje riziko makulární degenerace. Zařaďte mořské ryby dvakrát týdně do jídelníčku a zajistíte si dostatečnou dávku Omega-3 mastných kyselin.
Listová zelenina
Je bohatá na antioxidanty lutein a zeaxantin. Oba chrání před věkem podmíněnou makulární degenerací. Chrání oči před škodlivým zářením. Kapusta, špenát a ostatní druhy listové zeleniny zařaďte pravidelně do svého jídelníčku.
Krůtí maso
Je bohatým zdrojem niacinu, který chrání před věkem podmíněnou makulární degenerací.
Ořechy
Jsou zdrojem Omega-3 mastných kyselin a vitamínu E. Mohou snížit riziko makulární degenerace a katarakty. Vitamín E působí jako ochrana před volnými radikály.
Žlutá a oranžová zelenina, rajčata
Pro naše oči je velmi důležitý vitamín A, je součástí rhodopsinu, který se nachází v naší sítnici. Vitamín A můžeme najít ve dvou formách. Beta-karoten a retinol. Beta-karoten se nachází v ovoci a zelenině. Vitamín A udržuje ochrannou bariéru oka před škodlivými vlivy.
Více článků najdete na portálu mamci.cz