Oktoberfest se slaví každý rok na konci léta. Kromě velké slavnostní atmosféře, dobré pivo v tuplákách a slavnostní hudbě co se hraje na Oktoberfest, jídlo podávané v pivním stanu je tak velký. Jedno speciální jídlo se nazývá „vepřová pečeně“. Je to vepřová pečeně (vepřová plec) podávaná s knedlíkem (půl na půl), nad lahodným hnědé omáčce nebo „jus“.
Snažil jsem zdokonalit recept, abych docílil stejnou chuť doma, a po mnoha pokusech, tady je ideální recept pro nejchutnější vepřové pečeně.
Slouží 6 až 8 osob:
Složení:
2 kg vykostěná vepřová plec s vepřovou kůží na jedné straně
1 kg vepřových kostí (já používám kosti z vepřová plec)
1 litru vařící vody
0,5 litru tmavé pivo
1 lžíce kmínu (čerstvě mletý)
1 lžíce pepře (čerstvě mletý)
2 velké mrkve (oloupané a nakrájíme na 2 cm kousky)
2 velké petržel (oloupané a nakrájíme na 2 cm kousky)
Jedno poloviny pórku (nakrájíme na 2 cm plátky)
1 jablka (nakrájíme na plátky)
1 větší cibule hnědá (nakrájíme na plátky, nechat hnědou šlupku)
3 stroužky česneku (krájené)
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce Worcestershire omáčky
4 bobkové listy
1 velký lžíce majoránky
3 větvičky čerstvým tymiánem
1 velká lžíce soli
Recept:
na pánvi s 3 cm vroucí vody, přidejte vepřová plec s vepřovou kůží dolů do vody. Vařit po dobu 15 minut při střední teplotě.
Po 15 minutách vyjměte z pánve, zase až s kůží, a plátek s ostrým nožem na malé čtverečky asi 1/2 až 1 cm velké
Posypte vepřové maso suchým posypem (omletá kmín, pepř, majoránka, a soli)
V hluboké pekáče (nejméně 10 cm hluboké), přidejte kosti, a pak nakrájená zelenina a všechny ingredience kromě suché posyp a tmavé piva). Zakryjte zelenina s vroucí vodou.
Přidejte maso s kůží dolů na horní části zeleniny (maso by neměl být ponořen do vody, spíše ležící v horní části zeleniny).
Vložte pekáč do předehřáté troubě na 220 ° C a péct po dobu 15 minut. Pak snížíme teplotu na 180 ° C a pečeme po dobu 1 hodiny. Po jedné hodině, zkontrolujte hladinu vody, ujistěte se, že máte kapaliny pokrýt zeleninu. Pokud je to třeba, přidejte vroucí vody na pokrytí zeleninu. Otočte maso s kůží nahoru, a vrátit do 180 ° C trouby.
Pečme další hodinu. Po hodině, přidejte na horní kůži chladné tmavé pivo. Má být chladný, aby kůže se stala křupavější. Vrátit do touby na 180 C na 15 minut.
Pak vyjměte z trouby, dát maso na talíř a zakryjte alobalem po dobu 10 minut na maso k odpočinku. Můžete krájet maso jen po odpočinutí.
Příprava omáčky / „jus“:
Omáčka servírovaná k vepřové pečené je řídka omáčka.
Přez cedník, vytřídíme tekutinu z pekáče. V pánvy, přidejte 1 polévková lžíce másla na mírném ohni. Co máslo roztaje, přidejte 1 lžíce hladké mouky. Uchovávejte za stálého míchání, dokud se mouky a másla stanou světle hnědé. Pak se přidá po 1/4 dávky ta omáčka z pekáče. Furt mýcháme. Přidejte sůl podle chuti, a Když omáčka začne varu vypněte plotnu.
Připravte si své oblíbené knedlíky.
Podáváme a Dobrou chuť !!!
Prima recept na jídlo z vepřového masa.