Dnes si uvaříme kachní vývar. Ne, nebojte, není to opravdu nic složitého. A navíc podobným způsobem si můžete připravit i kuřecí, husí nebo slepičí polévku. Takže s chutí do toho!
Co budete potřebovat 
- drůbky/vnitřnosti z jedné kachny,
- 2 mrkve,
- 1 cibuli,
- kousek celeru,
- 1 kořenovou petržel,
- pár kuliček nového koření,
- pár kuliček celého pepře,
- kousek másla,
- domácí nudle nebo hrubou mouku rozšlehanou v 1 vejci,
- mraženou nebo čerstvou petrželku či pažitku,
- sůl.
Správný postup
Drůbky, 1 oškrabanou mrkev, cibuli i se slupkou, kousek celeru, kořenovou petržel, nové koření a celý pepř dáme vařit. Jakmile vývar přivedeme k varu, sebereme na povrchu pěnu, aby nebyl zakalený. Potom vaříme na mírném plameni, dokud maso nebude měkké (cca 2 hodiny). Sejmeme z plamene a necháme trochu vychladnout. Maso a zeleninu vyjmeme z vývaru, maso obereme a nakrájíme, mrkev, celer a petržel také nakrájíme, cibuli vyhodíme. Vývar přecedíme do čistého hrnce, aby v něm nezbylo koření. V hrnci si rozpustíme máslo a osmažíme na něm druhou mrkev nastrouhanou nahrubo. Potom přilijeme přecezený vývar, přivedeme k varu, přidáme maso a nakrájenou zeleninu, krátce povaříme, vložíme domácí nudle nebo hrubou mouku rozšlehanou ve vejci a nasekanou petrželku nebo pažitku. Osolíme, necháme jen krátce přejít varem a můžeme podávat.
Kdy a jak polévku podáváme
Polévka se hodí na slavnostní příležitosti, jako jsou vánoční svátky, Velikonoce, oslavy narozenin apod. Stejně tak je ale vhodná pro děti i dospělé po prodělané chřipce, nachlazení a jiných nemocech, které oslabily organismus.
Více článků najdete na portálu mamci.cz