Dnes si uvaříme kachní vývar. Ne, nebojte, není to opravdu nic složitého. A navíc podobným způsobem si můžete připravit i kuřecí, husí nebo slepičí polévku. Takže s chutí do toho!

Co budete potřebovat

  • drůbky/vnitřnosti z jedné kachny,
  • 2 mrkve,
  • 1 cibuli,
  • kousek celeru,
  • 1 kořenovou petržel,
  • pár kuliček nového koření,
  • pár kuliček celého pepře,
  • kousek másla,
  • domácí nudle nebo hrubou mouku rozšlehanou v 1 vejci,
  • mraženou nebo čerstvou petrželku či pažitku,
  • sůl.

Správný postup

Drůbky, 1 oškrabanou mrkev, cibuli i se slupkou, kousek celeru, kořenovou petržel, nové koření a celý pepř dáme vařit. Jakmile vývar přivedeme k varu, sebereme na povrchu pěnu, aby nebyl zakalený. Potom vaříme na mírném plameni, dokud maso nebude měkké (cca 2 hodiny). Sejmeme z plamene a necháme trochu vychladnout. Maso a zeleninu vyjmeme z vývaru, maso obereme a nakrájíme, mrkev, celer a petržel také nakrájíme, cibuli vyhodíme. Vývar přecedíme do čistého hrnce, aby v něm nezbylo koření. V hrnci si rozpustíme máslo a osmažíme na něm druhou mrkev nastrouhanou nahrubo. Potom přilijeme přecezený vývar, přivedeme k varu, přidáme maso a nakrájenou zeleninu, krátce povaříme, vložíme domácí nudle nebo hrubou mouku rozšlehanou ve vejci a nasekanou petrželku nebo pažitku. Osolíme, necháme jen krátce přejít varem a můžeme podávat.

Kdy a jak polévku podáváme

Polévka se hodí na slavnostní příležitosti, jako jsou vánoční svátky, Velikonoce, oslavy narozenin apod. Stejně tak je ale vhodná pro děti i dospělé po prodělané chřipce, nachlazení a jiných nemocech, které oslabily organismus.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na