Houbaření bývá velkou zálibou nejen všech chalupářů a chatařů. V dnešní hektické a přetechnizované době dává procházkám v lese přednost stále více lidí. Což je jedině dobře. Lesy pomalu mizí, takže než se stane skutečná pohroma v totální likvidaci, užijte si ještě několik procházek a příjemných okamžiků v srdci lesa. Právě ten je domovem všech zdravím oplývajících skvostů, u kterých by málokdo věřil, že vůbec obsahují nějaké živiny. Jak tedy houby dále zpracovat?
Naše babičky měly pravdu…
Již ve starověku se připisovala houbám léčivá moc. Dnešní moderní doba na původní tradici pouze navázala a objasnila fakt, že houby obsahují látky s mnoha léčivými účinky. Pomáhají v boji proti rakovině, proti onemocnění srdce, vysokému krevnímu tlaku, vysoké hladině cholesterolu nebo proti virovým infekcím. Léčivý moc hub byla známá již našim babičkám, proto je nezapomínaly přidávat do mnoha jídel, poctivou kulajdou počínaje a zapečeným houbovcem konče.
Velké plus tkví v tom, že houby lze připravit na mnoho různých způsobů, a proto se téměř nikdy nepřejí. Je fakt, že po nich může občas „tlačit žaludek“, ale zde platí jedno zlaté pravidlo: “Všeho s mírou“. Tedy zejména při konzumaci houbových pokrmů, je nutné dbát na střídmost a vědět, že krom těžkého žaludku se může dostavit i alergická reakce.
Využití do poslední kapky
Hlavní účinnou látkou je tzv. ergosterol, ze kterého se tvoří důležitý vitamín D, nutný pro dobrý stav kostí a kloubů. Dále obsahují lentinan, který pomáhá posilovat imunitní systém. Nebo stopový prvek selen, který se může pyšnit antioxidačními ochrannými účinky proti rakovině nebo degeneraci očí. Nezanedbatelný je poměr tioprolinu, tedy proti rakovinové sloučeniny, která dokáže zastavit tvorbu karcinogenních látek v těle.
Dále obsahují sloučeninu eritadein, která se podílí na snížení cholesterolu v krvi. Houby ve velkém množství obsahují vitamíny skupiny B. Obecně vitamíny této řady pomáhají při depresích, srdečních onemocněních či migrénách. Již zmíněný vitamín B se z hub uvolňuje po zahřátí do vodní lázně. Právě v ní je po namočení hub obsaženo nejvíce tohoto vitamínu, proto se vyplatí vývar z hub nevylévat, ale použít k přípravě dalších pokrmů.
Několik tipů z houbařské kuchyně
Klasickou houbovou polévku, usmažené hlavičky hub či houbovou omáčku zná a vaří většina z nás. Houby se však výborně hodí také na naložení do správného láku, jako sterilovaná pochoutka, kterou v zimních mísících můžete kdykoli vylovit ze špíze, a podat jako přílohu k masu nebo směs na topinky či na opečený chléb.
Báječně se hodí k bramborám. Stačí kloboučky buď lehce osmažit a přidat do bramborových salátů, nebo zapečených bramborových jídel. Ve vegetariánských jídlech houby dovedou částečně nahradit masovou složku.
Pokud si chcete připravit houbovou náplň, ať už do domácích hamburgerů či karbanátků, stačí houby nakrájet na malé kostičky, orestovat je na oleji, přidat jarní cibulku spolu s česnekem a nakonec dodat ocet. Do masových směsí lze přidat i jemně nasekané čerstvé houby, ty dodají celému pokrmu šťavnatost a typickou houbovou konzistenci.
Pokud rádi houby sušíte, můžete je dlouhodobě usušené skladovat v uzavřené nádobě a používat třeba do polévek, omáček či pod maso. Ale z nasušených hub lze také připravit prášek. Ten získáte umletím sušených hub, které smícháte-li se strouhankou, se hodí na obalování kuřecích či vepřových plátků. Celý pokrm pak výtečně vodí po houbách.
Máte-li trochu více času a rádi v kuchyni experimentujete, zkuste si připravit strouhaný sýr s jemně nakrájenými rajčaty. Touto směsí naplňte kloboučky žampionů a asi dvacet minut nechte zapéct. Krom výborné zrakové symfonie se budou ke slovu dobývat i chuťové pohárky a občerstvení podané návštěvě na stole dlouho nevydrží.
Více článků najdete na portálu mamci.cz