Nejvíce detoxikačních vitamínů obsahují právě natrhané čerstvé jahody. Nejenže nejlépe chutnají, ale jejich intenzivní vůně láká k snědku i nejzatvrzelejší odpůrce ovoce. Však taky právem. Jahody obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, které navíc skvěle využijete do mnoha domácích receptů.

Nejúčinnější látky

Stejně jako meloun, jahody obsahují z 90% vodu, jsou však navíc plné antioxidačních látek. Jahody v sobě dále skrývají katechiny, které v organismu působí protizánětlivě a antibakteriálně. Tudíž na sebe vážou jedovaté těžké kovy v oblasti střev a pomáhají proti plynatosti a průjmům, takže při pravidelném užívání nemají střevní potíže šanci.

Jahody obsahují ve velké míře kyselinu listovou. Ta je velmi důležitá pro růst buněk a krvetvorbu, její deficit může často znamenat počátek anémie (chudokrevnosti). Množství vitamínu C v jahodách také není zanedbatelné, stejně jako hladina draslíku, který odvodňuje a snižuje krevní tlak. Takže, léčíte-li se s hypertenzí, zkuste jahody. Jako přírodní prostředek vám mohou ulevit od závratných hodnot krevního tlaku.

V čem je však jahoda velmistrem, je obsah manganu. Tento stopový prvek zásadně ovlivňuje metabolismus v celém lidském organismu. Pozitivně působí na nervy a mozek, které vyživuje, podporuje růst kostí i tvorbu krve, pozitivně působí na libido člověka, vlasům a kůži propůjčuje barvené pigmenty a také povzbuzuje činnost hormonů štítné žlázy.

3000 odrůd jahodníku

Jahodník je rozšířen po celém severním pásu Evropy, Asie či Ameriky. Odrůd jahodníku je velké množství, od planě rostoucích jahod lesních až po šlechtěné jahody zahradní. Ve finále nejde v podstatě vůbec o druh odrůdy, spíše o to, že každá červeně zářící pochoutka v sobě skrývá milion chutných pokladů, kterými by se měl každý člověk, alespoň v létě, zásobit.

Lahodnou chuť však můžete ochutnávat i v zimním nečase. Stačí si v létě jahody zavařit do sladkých kompotů, zpracovat do nezaměnitelných marmelád anebo zamrazit do mrazáku. Kdokoli z rodiny pak v zimě dostane chuť na poctivé jahodové knedlíky, bude vědět, která senzační hospodyně má ukryté zásoby.

Kupované jahody? Raději vlastní

Máte-li doma na zahrádce, ve skleníku nebo alespoň na balkoně kousek místa, využijte ho pro pěstování jahod. Vlastní vypěstování domácích jahod je pro naše tělo nejlepší variantou. Kupované z dovozu, plné pesticidů, herbicidů a dalších „…icidů“, které sice mohou lákat obřími plody, ale bez špetky prospěšných látek, se nevyplatí pojídat. Pokud už třeba chcete udělat radost dětem a o Vánocích jim dopřát jahodový zmrzlinový pohár, vězte, že čerstvost jahod je maximálně dva dny. A to pouze za předpokladu, že jahody uložíte do lednice a přikryjete polyethylenovou folií, aby nezměkly a příliš se neprochladily. Využívat se dají na mnoho způsobů, nejlépe chutnají však podávané se šlehačkou, jako koktejl, ale ani domácí jahodová zmrzlina nemá konkurenci.

Letní detox s jahodami? Proč ne

Jahodová očistná kúra je jedna z mála, ke které se člověk uchyluje rád a dobrovolně. Kdo by se netěšil na pravidelné podávání, navíc náš organismus po studené zimě přímo čeká na příliv energie a životní síly, kterou jahody oplývají. S přibývajícími letními dny a zvyšujícími se teplotami je přísun stopových prvků a energie pro organismus ten nejblahodárnější způsob dobré nálady.

Z jahodníku se krom plodů dá výborně využít i listy či kořen. Používají se pro farmakologické účely, především díky obsaženým stopovým prvkům. Tak tedy, pokud se cítíte unavení, trpíte bolestmi kloubů či podrážděností, sáhněte po jahodovém elixíru s velkým množstvím manganu, který všechny tyto obtíže s přehledem odstraní.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno