Kdo někdy zažil tupou, silnou a náhlou bolest v oblasti kloubu (většinou v palci u nohy), potvrdí, že nejde o nic příjemného. Jedná se totiž konkrétně o typ artritidy, čili zánětlivého procesu v kloubu či svalu, který postihuje častěji muže. Možnost vzniku dny u žen se však zvyšuje po menopauze, tedy někdy i ženy neujdou bolestivému zánětu. Zánět se postupně šíří do celého těla, a od palce u nohy rychle postupuje na klouby kolen, loktů či zápěstí. Proč vzniká dna?
Dna! Proč vzniká a jaké faktory ji ovlivňují?
Dna se objevuje při zvýšené produkci kyseliny močové v organismu. Za normálních okolností jde o odpadní produkt, který se má z těla ledvinami vyloučit. Nahromaděné krystalky v kloubech, které však z těla nevyšly, způsobují pomalu začínající záněty a bolest. S touto nemocí se dá i bezpříznakově žít několik let, aniž by člověk věděl, že vůbec dnou trpí.
V důsledku vysoké hladiny kyseliny močové v krvi se obranný imunitní systém snaží organismus chránit. Začne proti odpadnímu produktu bojovat, čímž vyvolá zánět a tím začnou být klouby citlivé na dotek, rudé a oteklé. Jde vlastně o správnou reakci organismu. Tělo dává najevo, že se v organismu něco děje, že se v něm vyskytuje někdo nežádoucí, který tam nemá co dělat a žádá pomoc. Mnohdy však lidé na volání těla neslyší, či nechtějí slyšet a zánět si v těle nosí několik dlouhých let.
Většinou se stává, že po propuknutí prvotního útoku, dojde k následné remisi (vymizení příznaků), ale opak bývá pravdou. Pokud se onemocnění neléčí, mnohdy se nemoc vrací a často s sebou nese i další přidružené choroby. Jde např. o ledvinové kameny, jiné ledvinné nemoci, případně velké poškození postižených kloubů.
Mezi hlavní rizikové faktory patří nadváha a nesprávný životní styl. Přejídání a zvýšený příjem tučného masa se v nemalé míře na vzniku dny podílí. Další neopomíjenou situací je vysoký krevní tlak, či vysoká hladina cholesterolu, které bývají pro vznik dny taktéž rizikové. Někdy se vina svaluje na léky, které se přímo podílejí na snížení vylučování kyseliny močoví z těla. Jde třeba o různé druhy diuretik, imunosupresiva či aspirin. V případě, že si rádi dáte pivo na lačno, zaděláváte si také na problém. Požívání alkoholu na lačno totiž hladinu kyseliny močové v krvi automaticky zvyšuje. Navíc alkohol zároveň zasahuje do schopnosti ledvin kyselinu močovou vyloučit, jelikož tělo odvodňuje.
Léčba? Dejte si pozor na stravu
Za naprosto nevhodné jsou považovány potraviny bohaté na puriny, což jsou látky, které mohou způsobit záchvat dny u člověka, který dnou již trpí. Mezi takové purinové „zázraky“ patří např. ančovičky, sledi, vnitřnosti a sardinky.
Naopak, co může projevy zmírnit (ne však vyléčit) je zahájení správných stravovacích návyků. Čili, dbejte na zdravou stravu s velkým obsahem zeleniny, ovoce, snažte se eliminovat nadváhu, vyřaďte ze stravy časté pojídání masných výrobků a uzenin. Doporučuje se hodně pít, aby případné krystalky kyseliny močové mohly z kloubů „odplavat“.
Velkým pomocníkem z domácí zahrádky bývá celer nebo třešně. Podobnými účinky se chlubí i ananas, jelikož je bohatý na bromelain a esenciální mastné kyseliny. Pokud chcete se svým onemocněním skutečně něco dělat, buďte si jistí, že tofu je nenahraditelným pomocníkem v boji se dnou. Je nevyčerpatelnou studnou bílkovin a vzhledem k tomu, že při správné přípravě dokonale nahradí maso, pro jedince, kteří se masové produktu nechtějí vzdát, je tofu alespoň nahraditelnou zdravější alternativou.
Více článků najdete na portálu mamci.cz
Tofu ze sóji rozhodně není vhodnou potravinou při dně. Stejně jako všechny luštěniny…
Já ji mám asi 3 roky, první dva měsíce jsem dodrzoval lékařem předepsanou dietu (co jíst, co nejíst) zhubnul jsem sice 8 kg, ale všechno ze svalů právě kvůli nedostatku proteinů, vlákniny, vitaminu a pod. Zlepšil se špatný cholesterol, ale zhoršila pleť, nechty, vlasy, hojení ran. Nejvíce mi to zhoršovali konzervy(ďábelské tousty, paštiky)pálivá kořeněná kuřeci prsa (čína) a bohužel i pivo. Kdyby se měl člověk držet striktně jídelníčku k této nemoci nepojede na ni, ale pojde na jiné problémy. Prostě všeho s mírou.
Pane takové ,,prasárny,,jíte? To ja nic z toho nejím.Nepiju alkohol, nejím uzeniny,ani konzervy…a to zhoršení je jen znakem že se čistíte:(Vydržte…dejte si vitamíny, zinek,vápnik, horčík.
No a zapomněli jste na maso z nutrií. !