Skvělá chuť a jeho příprava nezabere příliš mnoho času. Tento jednoduchý dezert Crumble si získal oblibu po celém světě. Některé zdroje uvádí, že vznikl během 2. světové války, kdy potravin nebylo nazbyt, tak klasický koláč s drobenkou byl nahrazen jednodušší variantou. Nenechte se ale zmást jeho nenáročností, zákusek mají ve svém repertoáru i světoznámí kuchaři.
Je tvořen ovocem a drobenkou. Ovoce můžete vybrat jakékoliv dle vaší fantazie. V létě například lesní ovoce, rybíz, broskve, meruňky, švestky. V zimě sáhněte po zmrazeném. Drobenka může mít taky několik variací, od klasické po zdravou. Ovoce můžete zasypat buď klasickým cukrem, vanilkovým cukrem nebo třtinovým. Lze k němu přidat i různé oříšky.
Švestkový crumble
Náplň
- 500g vypeckovaných švestek
- 1 lžíci kukuřičného škrobu (lze dát i běžný škrob)
- 35g třtinového cukru
- skořice na posypání švestek
- lžička vanilkového extraktu
- mandlové plátky
- v dospělé verzi můžete pokapat rumem
Drobenka
- 100g ovesných vloček
- 150g celozrnné mouky (lze dát i běžnou mouku)
- 100g třtinového cukru
- 50g ořechů pomletých (výběr dle chuti)
- 100g másla
Vymažte si zapékací formu máslem. Předehřejte troubu na 180O C. Švestky pokrájejte na menší kousky. Promíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň. V míse smíchejte všechny ingredience na drobenku. Na dno zapékací mísy vyskládejte hustě švestky. Posypte připravenou drobenkou. Všechny švestky musí být zakryté. Pečte přibližně 30-35 minut.
Více článků najdete na portálu mamci.cz