Dostatečný příjem vlákniny nás chrání před spoustou chorob a potíží. Ať už je to onemocnění srdce a cév, onemocnění či rakovina trávicího traktu nebo se snažíme zhubnout. Poradíme, které potraviny jsou cenným zdrojem vlákniny.
Se slovem vláknina se během života setká téměř každý z nás. Vláknina je neustále doporučována jak pro naše zdraví, tak pro snadnější hubnutí. Právě při hubnutí je ideálním pomocníkem, navozuje pocit sytosti a snižuje tak chuť i na sladké.
Vláknina se také rozlišuje na rozpustnou a nerozpustnou ve vodě.
Vláknina rozpustná ve vodě není látka, která by se v těle rozpustila jako například cukr. Rozpustná vláknina na sebe váže vodu, bobtná a stane se z ní rosolovitý gel. Během průchodu střevem je metabolizována a stává se prospěšnou pro bakterie, které mají pozitivní účinek na naše zdraví. Je tedy prebiotikem. Sem řadíme například pektiny, guar, agar, polysacharidy mořských řas, beta – glukany, rostlinné slizy.
Nerozpustná vláknina prochází trávicím traktem nezměněna. Dokáže na sebe vázat větší množství vody, ale nebobtná. Zvětšuje objem stolice a tím urychlí její průchod trávicím traktem spolu s odpadními látkami. Patří sem například celulózu a lignin.
Doporučená denní dávka vlákniny je 25 – 30 g denně. Běžně však konzumujeme několikanásobně méně. Zvyšovat příjem vlákniny se doporučuje postupně, aby si trávicí trakt zvyknul. Při nadměrném příjmu může docházet k zažívacím potížím.
Které potraviny vybrat?
- celozrnné pečivo
- celozrnné těstoviny
- luštěniny (čočka, fazole, cizrna…)
- celozrnný bulgur
- pohanka
- jáhly
- ořechy, semínka
- rýže natural
- quinoa
- amarant
- avokádo
- cizrna
- ovoce (jablka, hrušky, banán, maliny, borůvky…)
- zelenina (květák, brokolice, mrkev, lilek, kapusta…)
- kukuřice
- sušené ovoce
- dostatečný příjem tekutin
Více článků najdete na portálu mamci.cz