Cizrna se řadí mezi luštěniny. Ne nadarmo je doporučována do hubnoucích jídelníčků. Je zdravá a dobře stravitelná. Cizrna obsahuje železo, fosfor, draslík, mangan, zinek, hořčík, vápník, vitamíny B, C, E, provitamín A, vlákninu, kyselinu pantotenovou, sodík, selen, omega – 3 a omega – 6 mastné nenasycené kyseliny.

Pokud budete pravidelně jíst cizrnu, tak prospějete svému metabolismu a cholesterolu, trávení, hladině cukru v krvi a pročistíte se. Velmi dobře působí i na zuby, nehty, kosti. Cizrnu můžete dát i dětem. Má příjemnou, oříškovou chuť a dá se připravit na mnoho způsobů. Zároveň je bezlepková, tak si ji bez obav mohou dopřát i lidé trpící celiakií.

Cizrnu lze koupit v konzervě a ihned konzumovat nebo suchou, ta se musí na několik hodin namočit a potom ještě asi hodinu vařit. Cizrnu můžete podávat jako hlavní jídlo nebo přílohu.

Španělská cizrnová polévka

  • 500 g cizrny
  • 300 g vařeného listového špenátu
  • 1 rajče
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • paprika
  • pepř
  • nasekaná petrželka
  • bobkový list

Den předem namočte cizrnu do teplé vody s troškou soli. Druhý den dejte vařit do většího hrnce, jakmile změkne, přidáme mrkev, 1 cibuli, bobkový list a zakápneme olivovým olejem. Když zelenina změkne, přidejte špenát. Když je vše hotové, vyndáme z hrnce mrkev, cibuli a lžíci cizrny. Rozmixujeme a vrátíme do hrnce.

Nakrájíme druhou cibuli, česnek a petrželku, rajče a papriku. Dáme do hrnce a vše dohromady deset minut povaříme. Můžete podávat.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na