Citrusové recepty: S nástupem podzimu ubývá slunečního svitu a přibývá zatažených dní s deštěm. Sluníčko zapadá mnohem dříve, než je tomu v letních dnech. Není divu, že nás přepadá melancholická nálada, únava a podráždění. O to více hledáme zdroj pohody, to může být například dobré jídlo. Zkuste to s osvěžujícími citrusovými dobrotami.
Limetkové kostky
Na těsto:
- 240 g hladké mouky
- 130 g mletých ořechů
- 1 kypřící prášek do pečiva
- nastrouhaná kůra z jedné limetky
- 3 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g lučiny
- 170 ml smetany na šlehání
Na náplň:
- 900 ml podmáslí
- 150 g moučkového cukru
- 300 g bílého jogurtu
- šťáva a nastrouhaná kůra z jedné limetky
- 200 ml vody
- 2 balíčky želatinového ztužovače
Na pokapání:
- 170 ml vody
- šťáva ze dvou limetek
- 4 lžíce cukru
Těsto připravíme tak, že smícháme kypřící prášek s moukou a prosejeme do mísy. Přidáme vanilkový cukr, ořechy, limetkovou kůru, lučinu, vejce a smetanu. Vše umícháme v hladké těsto, které vylijeme na vymazaný plech a dáme přibližně na 25 minut péct do trouby.
Upečený koláč propícháme špejlí. Vodu, limetkovou šťávu a cukr svaříme a pokropíme směsí hotový koláč.
Připravíme si náplň. Smícháme jogurt, podmáslí, limetkovou šťávu, kůru a cukr. Želatinový ztužovač připravíme spolu s vodou podle návodu a vmícháme do náplně. Hotovou náplň natřeme na koláč a dáme na dvě hodiny tuhnout do ledničky. Před podáním můžeme ozdobit plátky nebo proužky limetky. Podáváme pokrájené na kostky.
Lemon curd – citronový krém
- 70 ml citronové šťávy
- kůra ze dvou bio citronů
- 70 g třtinového cukru
- 50 g másla
- 4 ks žloutku
Bio citrony omyjeme a na jemném struhadle nastrouháme. Dávejte pozor, abyste strouhali pouze žlutou část, bílá vrstva je hořká. Následně všechny ingredience smíchejte a ve vodní lázni míchejte tak dlouho, dokud hmota nabude krémové konzistence.
Krém můžete hned využít nebo dát do sklenice a uschovat v ledničce. Tam vám vydrží asi dva týdny. Pokud skleničku pěkně zabalíte a ozdobíte, je to dobrý tip na dárek.
Citronový koláč z křehkého těsta
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 30 g cukr moučka
- 100 g másla
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce studené vody
- ¼ lžičky vinného kamene
Krém:
- 8 žloutků
- 8 ks bílků
- 1 lžíce neochucené želatiny
- 2 šálky cukru
- 1 lžíce citronové kůry
- ½ šálku vody
- ½ šálku citronové šťávy
- ¼ lžičky soli
Nejprve si připravíme těsto. Smícháme rozměklé máslo, mouku, sůl, cukr a vinný kámen. Chvíli míchejte, potom přidejte žloutky a vodu. Vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a dejte přibližně na 30 minut odpočívat do lednice.
Ztuhlé těsto vyválíme a vložíme do pečící formy. Propícháme vidličkou a necháme ještě 30 minut odpočnout. Potom upečeme při 2000 C 20 minut.
Nyní přišel čas na přípravu krému. Utřeme šálek cukru se žloutky. Následně přidáme želatinu, citronovou kůru, sůl, citronovou šťávu a vodu. Směs přelijeme do hrnce a na mírném ohni za občasného míchání vaříme. Jakmile začne vařit, odstavíme.
Nyní si nachystáme mísu, vyšleháme sníh z bílků s šálkem cukru. Následně ho vmícháme do citronového krému. Dobře promícháme. Krém vlijeme na upečený a vychladlý korpus, ponecháme v lednici několik hodin, dokud směs neztuhne.
Makovec s citronovým krémem – bezlepkový
Těsto:
- 125 g krupicového nebo třtinového cukru
- 150 g změklého másla
- 3 vejce
- 55 ml plnotučného mléka
- 25 ml pomerančové šťávy
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 250 g mletého máku
- špetka soli
- máslo na vymazání
- strouhanka na vysypání
Krém:
- 2 žloutky
- 1 a ½ bio citronu, chemicky neošetřeného
- 30 g másla
- 40 g třtinového nebo krupicového cukru
Do dortové formy (nejlépe rozevírací) vložíme pečící papír a předehřejeme troubu na 1800 C. Máslo s 85 g cukru vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme žloutky, mléko a pomerančovou šťávu. Mák smícháme s mletými ořechy zašleháme do směsi.
Bílky vyšleháme se špetkou soli a jakmile začne houstnout, zašleháme do něj zbylý cukr. Až vypracujeme tuhý sníh, po částech ho přimícháme do makového těsta. Těsto vlijeme do formy a pečeme v troubě asi 40 minut.
Připravíme si vodní lázeň, ve které metličkou vymícháme hustý krém ze žloutků, citronové kůry a šťávy z citronu. Nakonec přidáme na kostky nakrájené máslo a zašleháme ho do krému. Krém natřeme na vychladlý makovec a uchováváme v lednici.
Více článků najdete na portálu mamci.cz