Zdroj foto: pixabay

Citrusové recepty: S nástupem podzimu ubývá slunečního svitu a přibývá zatažených dní s deštěm. Sluníčko zapadá mnohem dříve, než je tomu v letních dnech. Není divu, že nás přepadá melancholická nálada, únava a podráždění. O to více hledáme zdroj pohody, to může být například dobré jídlo. Zkuste to s osvěžujícími citrusovými dobrotami.

Limetkové kostky

Na těsto:

  • 240 g hladké mouky
  • 130 g mletých ořechů
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • nastrouhaná kůra z jedné limetky
  • 3 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 g lučiny
  • 170 ml smetany na šlehání

Na náplň:

  • 900 ml podmáslí
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g bílého jogurtu
  • šťáva a nastrouhaná kůra z jedné limetky
  • 200 ml vody
  • 2 balíčky želatinového ztužovače

Na pokapání:

  • 170 ml vody
  • šťáva ze dvou limetek
  • 4 lžíce cukru

Těsto připravíme tak, že smícháme kypřící prášek s moukou a prosejeme do mísy. Přidáme vanilkový cukr, ořechy, limetkovou kůru, lučinu, vejce a smetanu. Vše umícháme v hladké těsto, které vylijeme na vymazaný plech a dáme přibližně na 25 minut péct do trouby.

Upečený koláč propícháme špejlí. Vodu, limetkovou šťávu a cukr svaříme a pokropíme směsí hotový koláč.

Připravíme si náplň. Smícháme jogurt, podmáslí, limetkovou šťávu, kůru a cukr. Želatinový ztužovač připravíme spolu s vodou podle návodu a vmícháme do náplně. Hotovou náplň natřeme na koláč a dáme na dvě hodiny tuhnout do ledničky. Před podáním můžeme ozdobit plátky nebo proužky limetky. Podáváme pokrájené na kostky.

Zdroj foto: pixabay

Lemon curd – citronový krém

  • 70 ml citronové šťávy
  • kůra ze dvou bio citronů
  • 70 g třtinového cukru
  • 50 g másla
  • 4 ks žloutku

Bio citrony omyjeme a na jemném struhadle nastrouháme. Dávejte pozor, abyste strouhali pouze žlutou část, bílá vrstva je hořká. Následně všechny ingredience smíchejte a ve vodní lázni míchejte tak dlouho, dokud hmota nabude krémové konzistence.

Krém můžete hned využít nebo dát do sklenice a uschovat v ledničce. Tam vám vydrží asi dva týdny. Pokud skleničku pěkně zabalíte a ozdobíte, je to dobrý tip na dárek.

Citronový koláč z křehkého těsta

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 30 g cukr moučka
  • 100 g másla
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce studené vody
  • ¼ lžičky vinného kamene

Krém:

  • 8 žloutků
  • 8 ks bílků
  • 1 lžíce neochucené želatiny
  • 2 šálky cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • ½ šálku vody
  • ½ šálku citronové šťávy
  • ¼ lžičky soli

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme rozměklé máslo, mouku, sůl, cukr a vinný kámen. Chvíli míchejte, potom přidejte žloutky a vodu. Vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a dejte přibližně na 30 minut odpočívat do lednice.

Ztuhlé těsto vyválíme a vložíme do pečící formy. Propícháme vidličkou a necháme ještě 30 minut odpočnout. Potom upečeme při 2000 C 20 minut.

Nyní přišel čas na přípravu krému. Utřeme šálek cukru se žloutky. Následně přidáme želatinu, citronovou kůru, sůl, citronovou šťávu a vodu. Směs přelijeme do hrnce a na mírném ohni za občasného míchání vaříme. Jakmile začne vařit, odstavíme.

Nyní si nachystáme mísu, vyšleháme sníh z bílků s šálkem cukru. Následně ho vmícháme do citronového krému. Dobře promícháme. Krém vlijeme na upečený a vychladlý korpus, ponecháme v lednici několik hodin, dokud směs neztuhne.

Makovec s citronovým krémem – bezlepkový

Těsto:

  • 125 g krupicového nebo třtinového cukru
  • 150 g změklého másla
  • 3 vejce
  • 55 ml plnotučného mléka
  • 25 ml pomerančové šťávy
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g mletého máku
  • špetka soli
  • máslo na vymazání
  • strouhanka na vysypání

Krém:

  • 2 žloutky
  • 1 a ½ bio citronu, chemicky neošetřeného
  • 30 g másla
  • 40 g třtinového nebo krupicového cukru

Do dortové formy (nejlépe rozevírací) vložíme pečící papír a předehřejeme troubu na 1800 C. Máslo s 85 g cukru vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme žloutky, mléko a pomerančovou šťávu. Mák smícháme s mletými ořechy zašleháme do směsi.

Bílky vyšleháme se špetkou soli a jakmile začne houstnout, zašleháme do něj zbylý cukr. Až vypracujeme tuhý sníh, po částech ho přimícháme do makového těsta. Těsto vlijeme do formy a pečeme v troubě asi 40 minut.

Připravíme si vodní lázeň, ve které metličkou vymícháme hustý krém ze žloutků, citronové kůry a šťávy z citronu. Nakonec přidáme na kostky nakrájené máslo a zašleháme ho do krému. Krém natřeme na vychladlý makovec a uchováváme v lednici.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno