Léčivá síla česneku je známa už tisíciletí. Stejně tak se zabydlel v naší kuchyni a stal se oblíbeným dochucovadlem. Charakteristická vůně česneku je díky léčivé silici.

  • Má silné antibakteriální účinky a můžeme ho zařadit mezi vůbec nejsilnější přírodní antibiotikum. Kromě této vlastnosti má česnek i daleko více pozitivních účinků na naše zdraví.
  • Působí jako dezinfekční prostředek. Preventivně zabraňuje zanášení cév, je účinný proti virovým infekcím a posiluje obranyschopnost organismu.
  • Česnek také obsahuje, selen, mangan, vitamín C, B6, B1, draslík, fosfor, železo, měď a vlákninu.
  • Dále snižuje krevní tlak, podporuje snižování hladiny cholesterolu a riziko vzniku nádorových onemocnění.
  • Ve střevech potlačuje hnilobné procesy
  • Snižuje riziko infarktu
  • Povzbuzuje mozek
  • Česnek lze používat i na bradavice a kuří oka
  • Zmírňuje průběh alergie, zlepšuje projevy astmatu

Antiseptický účinek

Charakteristickou vůni získává česnek díky sloučenině síry allicinu. Ta se uvolní při rozmáčknutí nebo rozkrájení. Má jednu skvělou vlastnost, poradí si s celým spektrem virů, bakterií, kvasinek. Účinek však není dlouhodobý, tělo ho vyloučí přibližně za 7 hodin.

Pokud dáváte česnek do pokrmu, nevařte ho moc dlouho, varem ztrácí léčivé látky, přidejte ho až na konec. V obchodech koupíte česnek různého původu. Vyplatí se kupovat český, je víc aromatický, vybírejte narůžovělou nebo nafialovělou barvu. Lidé, kteří nejsou zvyklí konzumovat česnek pravidelně, musí začít opatrně a dávky postupně zvyšovat.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno